Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów!

Jest to mój pierwszy post chociaż obserwatorem forum jestem już od prawie 2 lat.

Na wstępie kilka zdań o moim zbiorniku. akwa 450l o wymiarach: 150x50x60

Filtracja zbudowana na narurowcach - zresztą według Waszych zaleceń, pompa Keller 25-40 na II biegu dmucha że aż miło, wkłady 2x100 mikronów przed pompą, 50 mikronów za pompą następnie fbf na bajpasie - uważam iż twórcy czy też pomysłodawcy tego typu systemu filtracji należą się wielkie brawa - woda kryształ, parametry po 6 tygodniach w normie. Falownik JVP-102 - buczy że masakra

Oświetlenie: T8 4x18w, 2x power-glo przód, 2x aqua-glo tył

Podłoże: piach kwarcowy KREISEL 60kg + 60kg skały

Akwa zalane na początku stycznia.

Rybki karmione pokarmami: OSI spirulina flakes, NF premium cichlid plant-s, Hikari Sinking Cichlid Excel

I tutaj moje pytanie do szanownych forumowiczów o prawidłowy dobór obsady ponieważ nie do końca przemyślałem zakup tzn: co innego planowałem a ostatecznie z braku rybek na giełdzie kupiłem co innego - sprzedawca twierdził że powinno być ok.

Aktualna obsada:

Rybki mają po ok 5cm - 6cm więc trudno jak dla mnie określić na tym etapie płeć

Pseudotropheus socolofi 5szt

Labidochromis Caeruleus (Pyszczak żółty) 5szt

M.estherae red red - 5szt + 1 dorosły samiec

1. W jakich ilościach dobrać rybki w haremy.

2. Ile docelowo maksymalnie rybek zaplanować w akwa.

3. Czy mogę dołożyć jeszcze jakiś gatunek myślałem o:

Labidochromis sp. hongi

Labeotropheus trewavasae

Pseudotropheus saulosi

Zakupy planuję w Trzebini w sklepie Malawian.

pozdrawiam i proszę o pomoc

Opublikowano

Witaj

Jak miło że zrobiłeś wszystko tylko czytając. Bije brawo dla Ciebie.

Jesteś początkującym godny naśladowania. Bez zbędnych pytań zrobiłeś co zrobiłeś. Brawo

Co do obsady dołożyłbym tylko i wyłącznie L hongi. Żeby dieta pasowała.

Jakby nie było yellowka to spokojnie można byłoby dołożyć L trewavasae.

Saulosi jak dołożysz to będziesz miał strasznie pomarańczowo samiczki reda kolorystycznie podobne. i do tego żółciutki yellowek.

Docelowo w swoim akwa jakieś 20-24szt

Haremiki powinny być 1+4/5 wszystko uzależnione od obsady.

Socolofi 1+4/5, yellow 1+4/5, red red 1+4, hongi 1+4

Opublikowano
Hongi jak i trewek to stricte roślinożerne ryby i nie pasują żywieniowo do posiadanego już przez ciebie caeruleusa który jest mięsożerny.

Co do trewek nie mam najmniejszej wątpliwości do do preferencji żywieniowych. Ale żywienie L hongi przysparza mi już wielu niewiadomych, o czym można przeczytać na naszym forum.

Opublikowano

Hongi również jest roślinożercą. To że swedeny niedługo dla czerwonej barwy niektórzy będą faszerować kaszanką ;) tego nie zmienia. Obecnie posiadane ryby są jak najbardziej prawidłowo dobrane choć jeśli są młode to w każdym gatunku jest ich za mało. Będziesz musiał mieć niesamowite szczęście aby mieć z tego odpowiednie haremy. O wielosamcowości już nie wspomnę bo np 2 samce na 3 samice to i tak za mało kobiet. Tak wiec z trzech wskazanych gatunków proponowałbym nie brać żadnego. Hongi i trewki ze względu na dietę a saulosi ze względu na problemy na linii socolofi - saulosi ten pierwszy może totalnie zdominować tą rybę. Zamiast saulosi proponowałbym ci inne podobne gatunki o mniejszym stopniu terytorialności i jednak bez żółtych samic bo poco ci tyle żółtego i pomarańczowego ( Yellow + esterki ). Poszukaj coś u malawiana tak jak sobie spojrzałem jednak na cennik to proponowałbym ci dokupić takie rybki:

Labidochromis caeruleus yellow co najmniej 3 szt, M.estherae red red tez 3 szt, Pseudotropheus socolofi też 3 szt.

a do nich do wyboru:

Astatotilapia calliptera Chizumulu

Labidochromis spec. Mbamba Bay czyli sp. Mbamba

Pseudotropheus acei Ngara

Ryb kup również przynajmniej 8 szt.

Zabrałem wiliamsii bo to też żółte ;)

Opublikowano

Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi.

Idąc za radą Harisimi dokupię rybek po 3szt do obsady którą już posiadam.

Bardzo podoba mi się Astatotilapia calliptera Chizumulu ale nie wiem jak z dostępnością u malawiana, więc chyba zostanę przy Labidochromis spec. Mbamba a ostatecznie acei Ngara - mam nadzieję że to nie będzie zbyt duża ilośc na 450l.

Sądzę iż docelowo jak rybcie podrosną pozostanę przy obsadzie 1+4/5.

p.s. meszek dzięki za słowa uznania:)

W styczniu nastąpiła przesiadka z 200l na 450l - które zakupiłem używane w b.dobrym stanie - odnośnie akwa to coś mi mówi że to jeszcze nie koniec na tym litrażu:)

Opublikowano

Jeżeli z cennika to oczywiście zgadza się. Ja przeglądałem ich aktualną ofertę hodowli i dlatego Astatotilapi Chizumulu nie znalazłem. Jutro się z nimi skontaktuję.