Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po długiej przerwie wracam do akwarystyki i znowu idę w kierunku Malawi. Posiadam zbiornik 250 litrów, o wymiarach 100 x 50 x 50. Tak, wiem dłuższy lepszy był by, a zbiornik dostałem i na nowy mnie nie stać :( , a koszt filtra, pokrywy, tła oraz innych nie zbędnych rzeczy też jest nie mały. Wróćmy do sedna sprawy, a konkretniej obsady. Jakie byście proponowali do zbiornika o takich gabarytach. Dodam, że podobają mi się Aulonocary, Cyrtocara Morri, Yellowy, Demasoni, Afra, Maingano. Wiem tez, że nie będę mógł mieć wszystkich tych ryb z racji diety oraz ograniczonego zbiornika. Sęk w tym, że moja wiedza o Malawi jest dość powierzchowna i nie chciał bym się uczyć na własnych błędach na czym ucierpią ryby. A więc proszę o przykładowe obsady z w/w wymienionymi gatunkami. Z góry dziękuje za pomoc i uwagę w temacie. Pozdrawiam :)

Opublikowano

Poszukaj na forum bo obsad do tego baniaka jest zatrzęsienie.

Podaj chociaż jedna rybę który na 100% byś chciał mieć wtedy będzie można pomyśleć co do tego dodać.

Delfinki sobie podaruj bo za duże do tego baniaka.

Opublikowano

Słaby ze mnie internauta. Przemyślałem trochę sprawę. Zastanawiam się nad (mięsożerne) Yellowy + maingano + jakiś inny gatunek o innej barwie niz te (poza rdzawym kwestia gustu) lub (roślinożerne)Demasoni + 2 inne gatunki również różniącymi się kolorami. Wszystkie w stosunku 1/3, oczywiście maluchów więcej kupię, aby zredukować za jakiś czas.

Opublikowano
Słaby ze mnie internauta. Przemyślałem trochę sprawę. Zastanawiam się nad (mięsożerne) Yellowy + maingano + jakiś inny gatunek o innej barwie niz te (poza rdzawym kwestia gustu) lub (roślinożerne)Demasoni + 2 inne gatunki również różniącymi się kolorami. Wszystkie w stosunku 1/3, oczywiście maluchów więcej kupię, aby zredukować za jakiś czas.

Demasoni w ukladzie 1/3 nie dasz rady raczej utrzymac jak juz kupowac to duze stado 2/7 ewentualnie 1/5.Na poczatek yellow+maingano +mpanga/c.afra

Opublikowano

Dobrze, a jakie propozycję do Demasoni? Dodam, że nie jestem początkującym, ale też nie zaawansowanym akwarystą. Błędy jakie popełniałem kiedyś polegały tylko na przerybionym zbiorniku tj. 170 l nie pamiętam już wymiarów, ale kolo metra długości. Dużo gatunków lecz mało sztuk parki lub 1/2, glonojad, a i był nawet żłów :) Również rozmnażałem te ryby, a raczej one to robiły, a ja im tylko pomagałem się rozwijać, nawet zarabiałem na tych rybkach. Teraz już raczej poważnie podejdę do sprawy.