Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak od szampana, dokładnie od ruskigo:), co drugie "żeberko" jest po prostu wycięte.

Ten 3w chińczyk naprawdę daje rade, a dzięki korkowi łatwo można ustawić skimmer żeby nie "łykał" powietrza a dobrze załamywał tafle wody.

Opublikowano

Proszę wyjaśnijcie mi, jak taki skimmer ma działać?

Jak rozumiem ma za zadanie zbierać śmieci z powierzchni wody?

Ale jeśli nie ma żadnego medium filtracyjnego, to tylko będzie mielił ten syfek w kółko wypluwając z powrotem do wody?

Opublikowano

Medium jest gąbka w moim przypadku ale może być coś innego. Na zdjęciach tego nie widać ja porostu o połowę zmniejszyła ten pojemnik na gąbkę w denku zrobiłem otwór i przymocowalem ten korek całą filozofia ale medium filtracyjne jak najbardziej musi być

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopuję wątek :)

Z cyklu "skimmer za cztery dychy".

Co potrzebujemy:

1) cyrkulator Aquael 500

2) dwa kolanka

3) prosta rurka

4) plastikowa tuba (ja użyłem korka od pojemnika z wodą morską w aerozolu :))

5) medium filtracyjne

5) trochę czasu

Wykonanie:

- wiercimy w tubie dziurę o średnicy minimalnie mniejszej niż plastikowa rurka (3)

- nacinamy tubę od góry jak na zdjęciu - głębokość cięcia to jakieś 2,5 cm

- wpychamy tubę na rurkę

- do tuby dajemy medium fitracyjne - ja dałem na spód czarną gąbkę o grubości 3cm a na to drobną włókninę 2cm (dzięki temu siła ssania rozkłada się równo na włókninie i nie wpada ona do rurki)

- składamy całość, odpalamy i wieszamy tak aby powstały grzebień zasysał wodę ale nie "siorbał powietrza"

Alternatywnie można filtr powiesić do góry nogami ale akurat ten cyrkulator wtedy wypada z mocowania a nie chciało mi się go przerabiać. Dodatkowo wylot filtra napędza nam cyrkulację w zbiorniku - taki skimmero-cyrkulator.

Voila.

post-16893-14695727550344_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Szanuje wszelakie diy,sam jestem diy entuzjastą ale bogatszy o doswiadczenie w tej materii powiem że w tym wypatku mija się to wszystko z celem i nie ma jak eheim skim albo komin.

Ja eheima używke wyłapałem za 5 dych a nowy nie jest dużo droższy.Działa to bezawaryjnie,nie trzeba łazic ustawiac non stop i nie ma mowy o dodatkowym napowierzaniu,co niewątpliwie nie poprawia wyglądu akwarium.

Opublikowano

Jako założyciel tematu przychylam się do onestone. Posiadam już od dawna skimmer eheim i poza przyssawkami, które szlag trafił wszystko działa jak należy. Gąbeczkę raz na tydzień płukać i wsio.