Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Po przeczytaniu posta o skimmerze Eheim postanowiłem zrobić skimmer o podobnym działaniu ale nie zajmującym tyle miejsca w akwarium.

Skimmer oparty o filtr chińskiej produkcji Sun Sun JP o mocy 16W i przepływie 800l\h.

Wykonanie zajęło mi około 5 minut. Filtr miałem w szafce więc teraz mogę go wykorzystać.

Koszyk na gąbki skróciłem o o połowę i włożyłem watę akwarystyczną.

Zdjęcia przedstawiają jak to wygląda. Zajmuje mało miejsca w akwarium i z racji, że jest czarny nie jest mocno widoczny w akwarium.

Co prawda nie ma pływaka, który dostosuje się do poziomu wody ale u mnie woda odparowuje w bardzo śladowych ilościach i od podmiany do podmiany ubytek jest prawie nie zauważalny.

post-13031-14695713801353_thumb.jpg

post-13031-14695713801885_thumb.jpg

• Dziękuję 4
Opublikowano
Znowu potwierdza się teoria, że proste rozwiązania są najlepsze.

Pewnie można by zrobić to mniejszym filtrem o znacznie mniejszym poborze prądu:

http://allegro.pl/filtr-do-akwarium-300l-h-wydajny-okazja-i3104466103.html

No ja akurat miałem pod ręką taki jaki miałem ale wydaje mi się, że i mniejsza moc też da radę.

Sami zauważcie: są dostępne skimmery różnych producentów, różnych kolorów i rozmiarów a te z własnym napędem cenowo odstają już dość mocno od normy.

To nic innego jak zwykły filterek z gąbką tylko, że zamocowany odwrotnie :)

Opublikowano

U mnie bez pływaka skimmer nie miałby racji bytu dlatego zdecydowałem się na Eheima. Chwalę sobie ten zakup a 5W zużywanego prądu to dodatkowy atut. Niemniej gratuluję pomysłu. Tak jak już napisałem wcześniej ważne by spełniał swoją rolę. Widzę tu jednak jeden minus. W przypadku karmienia skimmer pewnie wyłączasz? Czy nie wracają Ci nieczystości z powrotem na tafle? W eheimie pływak unosi się delikatnie powyżej lustra wody i wszystko zostaje w środku. Może wrzucisz jakiś filmik jak Ci się to DIY sprawuje?

Opublikowano
U mnie bez pływaka skimmer nie miałby racji bytu dlatego zdecydowałem się na Eheima. Chwalę sobie ten zakup a 5W zużywanego prądu to dodatkowy atut. Niemniej gratuluję pomysłu. Tak jak już napisałem wcześniej ważne by spełniał swoją rolę. Widzę tu jednak jeden minus. W przypadku karmienia skimmer pewnie wyłączasz? Czy nie wracają Ci nieczystości z powrotem na tafle? W eheimie pływak unosi się delikatnie powyżej lustra wody i wszystko zostaje w środku. Może wrzucisz jakiś filmik jak Ci się to DIY sprawuje?

Nie wyłączam skimmera ponieważ żarełko sypię do karmnika, tak więc po tafli nic nie pływa.

Jednak nie zauważyłem, żeby nieczystości przy wyłączeniu wypływały poza koszyk.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam po przeczytaniu tego wątku, równierz zapragnąłem stwożyć sobie mały skimmer, użyłem do tego 3w filtra za który na allegro dałem 10 zł koszyczek zrobiłem z korka po szampanie jest naprawdę mały i co najważniejsze super czyści tafle wody w mojej 480.

d50000b7950b.jpg 1b6e10a0dab9.jpg 1bee3d6e8a47.jpg

• Dziękuję 1