Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze jak tylko wyczytałem że właśnie takie akwaria lubią pękać to zacząłem troszkę żle spać:-) Wcześniej sie nie martwiłem,myślałem że wszystk ojest ok.Akwarium stoi na poddaszu ,a mieszkam u teściów...Waszek18 więc co proponujesz? Wkleic wzmocnienie poprzeczne?

Opublikowano

Z tego co koledzy radzili w innym temacie przeze mmie zalozonym na temat akwa 240 l to ja bym wkleil wzmocnienia wzdluzne ktore mialyby po okolo cm wolnej przestrzeni od szyb bocznych. Tak uwazam ja. A czy samo wzmocnienie poprzeczne pomoze? Na pewno pomoze lecz nie wiem czy tak samo jak dluzsze wzmocnienia wzdluzne.

Opublikowano

Ładnych rzeczy się dowiaduję. Mam 240l Wromaka. Stoi od sierpnia i póki co nic się nie dzieje. Oby wytrzymało do sierpnia 2013r :) wtedy przesiadka na większe.

Opublikowano
a z ciekawości jakie macie odkształcenia szyb i jakiej długości wzmocnienia?

Moje wzmocnienia wzdłużne mają 80cm. Odkształcenie na oko 2-3mm. Nie podam dokładnie bo mam pokrywę aluminiową Diversa, której nawet za 1mln dolców nie ściągnę :D. Widać jednak, że odkształcenie jest bo na środku pokrywy szyba przylega mocno a po bokach minimalny luz.

Opublikowano
2-3mm po jedne i tyle samo po drugiej jak domniemam.

Jeżeli to odkształcenia to pewnie i po drugiej, jednak tam sprawdzić nie mogę ponieważ ściana. Powiem szczerze, że moje wprawne oko nie notuje nawet najmniejszej wypukłości a może być nawet lekko wklęśnięta pokrywa. Na co dzień oceniam okiem proste linie odlewów, które wykonują moi pracownicy i nie skromnie mówiąc moje oko się nie myli, a potrafię wyłapać najmniejszą krzywiznę. Nie odbierzcie tego jako samochwały :D ale tak mam, z racji profesji jaką wykonuję.

Jutro wykonam prosty test poziomicą i ocenię czy to pokrywa czy akwarium.

PS. Rozmiar odkształceń podany całkiem na oko bez żadnych miar. Równie to może być 1 albo 0.