Skocz do zawartości

jeszcze raz prośba o rade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Pisałem z prośbą o pomoc w tym dziale dwa tygodnie temu na temat białych kropeczek. Teraz już nie mm pomysłu co się dzieje. Białe kropeczki zniknęły po podniesieniu temeratury bez żadnych środków farmakologiczncznych po 12 godzinach - myślę, że to nie była jednak ospa. Pysie byly żwawe, zadaowolone, świetnie rosły. Do czasu.. Przez ostatnie 5 dni z 8 salusi zostało 3, z 10 rdzawych -8. Na początku myślałem, że zaczęły się wojny między samcami - nietóre już zaczęły się wybarwiać. W skrócie co się dzieje:

Pojedyńcze rybki nagle przestają mieć ochcotę na jedzenie i pływanie zaczynają leżeć na dznie na piachu, po nocy znajduję je martwe. Nie mają żadnych śladów walki, ani innych widocznych śladów choroby. W tym czasie posostałe są żwawe świetnie pobierają pokarm itd.

Moje środki zaradcze - wymiana 1/3 wody z dodaniem bakteri, duże zwiększenie napowierzenia, nic nie pomogły.

Parametry:

200l, dwa filtry wew i zew. temp 28, ph 7,5; NO2 -0; NO3 - 5 (dziwnie niskie) KH- 6; GH - 15. Akwa zalane od prawie 3 miesięcy. W tej chwili dość zielone, obrośnięte glonami.

Z moich pomysłów jeszcze raz wymiana 1/3 wody, podniecienie kH - (może sodą ?). A może jakaś inna chemia odkażająca, ale w ciemno?

Proszę o pomoc, bo boję się, że zostane z pustym zbiornikiem - a to mój start z malawi...

A wkładałeś coś jeszcze od tej pory? Po włożeniu nowych roślin/ryb przeprowadziłeś kwarantanne. Gdzie kupiłeś rybki? To wyszstko także może być przyczyną. Nawet włożenie brudnej ręki do akwarium...

Słuchaj ja jednak jestem zwrokowcem i ze 3 zdjęcia naprawde bardzo ułatwiły by sprawę bo parametry złę nie masz.

Hej

Mam podobny problem z saulosi. NIe ma mowy o żadnych walkach bo cała obsada to młode osobniki jeszcze bez żadnej zauważalnej dominacji jakiegokolwiek samca. Z 12 saulosi zostało 8. Mam jeszcze socolofi, rdzawe i yellow i im kompletnie nic się nie dzieje. Wszystkie są bardzo ruchliwe, pobierają pokarm i wyglądają na całkowicie zdrowe.

Saulosi z całego zestawu były najmniejsze (2-3 cm) i odpadły te najmniejsze. Od ponad tygodnia co prawda wszystko jest ok - tzn żadna rybka mnie nie opuściła.

A objawy były dokładnie takie jak pisze marjedr. Wszystko wyglądało dobrze i nagle jakiś saulosi zaczynał się chować, leżeć na dnie, przestawał jeść i po kilku dniach był już martwy

Może ktoś wie o co chodzi???

pozdro

no właśnie chyba nie bardzo. te biedne sauloski zanim odeszły były kompletnie ignorowane przez cała reszte. nie było na nich zadnych oznak. zreszta oprócz tego że przesiadywały na dnie kilka dni i nie jadły , nic więcej nie zaobserwowałem: żadnych zew oznak chorobowych, postrzępionych płetw itp.

Witam

Nic nowego nie wkładałem do akwarium. Ryby kupowałem od hodowcy we Wrocławiu jakieś 3 tygodnie temu, rdzawe rosną bardzo ładnie (po za tymi dwoma, które także padły). Tak jak pisze Marek Makowski, żadnych oznak wcześniej - jednego dnia wesołe, pełne żcia, później ze dwa dni coraz mniej ruchliwe, brak zainteresowania jedzeniem, pokładanie się na dnie i zgon... Żadnych oznak walki, chorób, przebarwień, braku płetw, śluzu - nic. Jedynie po dwóch dniach niejedzenia trochę mniej okrągłe...

Czester - co do zdjęć naprawdę te zdrowe wyglądają jak rydze, nic nie widać...

Jak będę miał możliwość oczywiście podeśle. Niestety teraz martwi mnie to, że to dziwne zachowanie "przeszło" na rdzawe. Nic mi do głowy nie przychodzi.. Pomocy

Marjedr

Przestraszyłeś mnie z tymi rdzawymi. U mnie na razie wszystko jest gitarra. Cała akcja u mnie miała miejsce jakiś tydzień po wpuszczeniu ryb do nowego akwarium. Tłumaczę to sobie tak że po prostu odpadły najsłabsze ryby a reszta już sobie poradzi. Z ok 40 wpuszczonych ryb właśnie tylko te 4 saulosi padły ( i to właśnie te najmniejsze).

Mam nadzieję że już nowych niespodzianek nie będzie.

ps. Ryby kupowałem w sklepie, ale przed zakupem przez kilka dni zajeżdżałem do sklepu i miałem na nie baczenie. Kupiłem bo wszystko wyglądało naprawdę dobrze.

Myślę jednak, że u mnie to niestey nie walka terytorialna, ani odpadnięcie słabszych ryb w nowym akwenie. Nie myślę także, że chorobę przywlekłem od hodowcy - bo jaką - brak objawów? Kwaranntanna 4 tyg.

Może jednak ma ktoś jakieś pomysły co robić.