Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Układ wskazany na końcu w obu rozwiązaniach ciekawy no i miałbyś błękit :). Błękit to jeszcze nadające się tutaj Polity choć samice tez niefajne. Co do samic mphangi i Mbamby to są one jednak o niebo ładniejsze od samic afr. Pierwsze wykazują znaczne prześwity niebieskiego a Mbamby obejrzyj w necie to jednak ciekawsza kolorystyka ... jednak na pewno nie umywająca się do kolorystyki socolofi, maingano czy Magung.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

mam pyt. do doświadczonych hodowców Demasoni ;) Czy jeśli wpuszczę młode Demasoni do Hongi Red Top 1+2, Red Red 1+1 ( młode 3-4cm), Socolofi 1+3 (samice młode 3 cm) to ich rozwój będzie w jakiś sposób zachwiany ?

Oczywiście docelowo zostaną max. 2 gatunki, chodzi o przetrzymanie ich razem ok. 2-3 tyg.

I drugie pyt. czy młodzieży ciężko się zadomowić wśród dorosłych Demonków ?

Opublikowano

1 pytanie nie nie bedzie

2 pytanie: Zależy jakiej wielkosci ,jezeli do 3 cm z poczatku beda olewane . Tak czy siak najlepszym rozwiazaniem w uzupelnianiu agresywnego gatunku jest dopuszczanie narybku . Wtedy stare osobniki maja czas na przyzwyczajenie sie , a maluchy na poznanie zbiornika i hierarchi stada.Dopuszczanie wiekszych demasoni do doroslego stada tego gatunku czesto konczy sie smiercia "nowych".

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ogólnie będę brał Demasoni z dwóch źródeł :

- najpierw młode 10 szt. - 3 cm ( chce wpuścić do aktualnej obsady )

- później 2+6 - dorosłe ( wpuszczę po 2 tyg. od wpuszczenia młodzieży)

Myślę, że w ten sposób uda się połączyć. Oczywiście w między czasie do wydania reszta pyszczaków.

Opublikowano

Czemu do doroslego w,miare duzego stada dodawac maluchy? nie lepiej poczekac na tarlo i baniak dwupokoleniowy?

Mlode zwykle dodaje sie kiedy sa braki samic.

Opublikowano

Młode już mam w ilości 11 szt. Myślę, że to bez różnicy czy poczekać na tarło czy dokupić młode. Przecież z pyska wyjdą też maluchy, które będą żyć w tym samym baniaku. Jednak na pewno lepiej dla kolejnych pokoleń, jak się wymiesza.

Wpuściłem młode za tydzień wpuszczam dorosłe i czas pokaże czy źle zrobiłem ;)

Dzięki za odpowiedź.