Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie kieruje glownie do doswiadczonych hodowców tego gatunku (aarset i inni o ktorych nie wiem)chociaz sam trzymam te ryby prawie 5 lat, mam pewne watpliosci i pytania ?

Otoz zaczynajac od poczaku z 15 szt wyklarowal mi sie uklad 1x5 przez okolo 2 lata bez zmian. Z tym ze od okolo roku po nabyciu swedenow i hopla na punkcie ich wybarwienia poza podstawowymi karmami jbl 40%spir. i nfc color, zaczalem podawac regularnie 2x w tyg.na zmiane 3x cyclop ezeze i azzo enh. clolor pelt . +kryl.Jedna z pobitych samic w dodatku majaca swoj rewir(samica Alpha) zostala pobita no i ok wylowilem ja do kotnika aby zregenerowala swoje sily po okolo 5 dniach, zamiast wrocic do zdrowia nie przyjmowala pokarmu co oczywiscie mnie zaniepokoilo.Po czym po 3 dniach spuchla i dokonala zywota,(typowe objawy bloat.) Nie ukrywam ze oprocz tego ze byla wzorcem demasoni zrodzonym w moim zbiorniku :( to byla najwieksza dominantka. Z dnia na dzien to sie zmienilo i rozumiem ze moglo to byc oslabienie, ewentualnie xx inkubacja w ktorej byla radzacym sobie przeciez wyjadaczem( z niej ma tyle ludzi mlodych prawilnych demonow)wiec dlaczego nagla podatnosc na ataki mlodszych samic.(moim zdaniem choroba ale jaka skoro inne ryby sa w doskonalej kondycji?)

Pisze o ukladzie 1x5 w 120x50 trwajacym 2 lata ,jezeli potrzeba istonych pominietych prze zemnie informacji na temat zycia tego gat. w moim baniaku smialo walcie.

Z ubolewaniem i wielkimk smutkiem po wielkiej stracie elozox:(

P.s zamierzam wposcic 5 osobnikow mlodych 2-3cm do doroslego stada jak sie na to zapatrujecie, o ile mialem doswiadczenie z wpuszczaniem do doroslych haremow o wysokiej asgresywnosci wewnatrzgatunkowej doroslych ryb co = fiasko( do adeptow !nie ma mozliwosci do dobranego haremu wpuszczac doroslej ryby tego gatunku jest to rowne zaganianiu jej przez cale satado i nie przez tylko i wylacznie dominanta, a jezeli rowniez mowa o wprowadzeniu 2 samca,ktory zdominuje mniejsze samice bedace w zbiorniku) , nawet wiekszego i silniejszego od Alphy to rowniez ma marne szanse na przezycie, dlaczego? Poniewaz nawet mniuejszy samiec bedacy obeznany ze zbiornikiem czujacy sie silniej bedzie ganial nowego a jak sie zmeczy reszte bedaz robic samice co w rezultacie konczy sie jego smiercia, nie raz widzialem jak 8cm rybe gania najnizsza w hierarchi 5 cm oczywiscie bedaca w stalej grupie haremowej.

Opublikowano

Jaka moze byc przyczyna smierci tej samicy, i nagla utrata kontroli?(sily,zaciecia do walki o terytorium z innymi) przeciez nie byla stara bo miala 3 lata.Jednego dnia widzialem ja w pelni zdrowa a drugiego byla poobgryzana i bita przez ostatnia samice w hierarchii .Po czym jak pisalem wyzej spuchla w kotniku i po 3 dniach odeszla.

Czy da sie jakos zapobiegac takiej sytuacji?

Opublikowano
Jaka moze byc przyczyna smierci tej samicy, i nagla utrata kontroli?(sily,zaciecia do walki o terytorium z innymi) przeciez nie byla stara bo miala 3 lata.Jednego dnia widzialem ja w pelni zdrowa a drugiego byla poobgryzana i bita przez ostatnia samice w hierarchii .Po czym jak pisalem wyzej spuchla w kotniku i po 3 dniach odeszla.

Czy da sie jakos zapobiegac takiej sytuacji?

Niestety tak czasem bywa. Znalazł się nowy pretendent do tronu i wygrał bitwę, reszty dokonali współmieszkańcy. Czy da się temu zapobiec? W pewnym stopniu tak, ale wiąże się to z ciągłą uważną obserwacją zbiornika i ewentualną ingerencją w odpowiednim czasie.

Zastanawia mnie jedna rzecz - czy ryba w kotniku tylko spuchła, czy miała też odstające łuski, wytrzeszcz oczu? To wcale nie musiał być bloat tylko bardzo mocne pobicie, uszkodzenie narządów wewnętrznych.

Opublikowano
Niestety tak czasem bywa. Znalazł się nowy pretendent do tronu i wygrał bitwę, reszty dokonali współmieszkańcy. Czy da się temu zapobiec? W pewnym stopniu tak, ale wiąże się to z ciągłą uważną obserwacją zbiornika i ewentualną ingerencją w odpowiednim czasie.

Zastanawia mnie jedna rzecz - czy ryba w kotniku tylko spuchła, czy miała też odstające łuski, wytrzeszcz oczu? To wcale nie musiał być bloat tylko bardzo mocne pobicie, uszkodzenie narządów wewnętrznych.

Mocne pobicie ale przez samice ostatnia w haremie... (do tego puchniecie?)nie raz przerabialem nie takie z mniejszymi samicami ktore dochodzily do siebie.Jak myslisz czy wpuszczenie do obecnego haremu 5 mlodych bedzie samobójem czyodpowiednia metoda poszezenia haremu. Robilem takie kombinacje u auratusow, ktore moim zdaniem przewyzszaja agresje wewnatrz-gatunkowa i bylo oki.

Opublikowano
Mocne pobicie ale przez samice ostatnia w haremie... (do tego puchniecie?)nie raz przerabialem nie takie z mniejszymi samicami ktore dochodzily do siebie.Jak myslisz czy wpuszczenie do obecnego haremu 5 mlodych bedzie samobójem czyodpowiednia metoda poszezenia haremu. Robilem takie kombinacje u auratusow, ktore moim zdaniem przewyzszaja agresje wewnatrz-gatunkowa i bylo oki.
Myślę, że dopuszczenie kilku młodych osobników powinno się udać. A co do pobicia to sądzę, że nie widziałeś całej "akcji" od początku. Gdyby tak było, to na pewno zareagowałbyś w porę. Moim zdaniem ryba była pobita przez innego osobnika a ta "ostatnia w haremie" samica tylko kończyła egzekucję.
Opublikowano

Dzis palda 2 samica:confused: nie widzialem jej od 3 dni dzis znalzlem spuchline,parametrow wody nie badam od 2 lat bo dla mnei jak jest ok to nie ma sensu ,o powiesz na to?

moze faktem staje sie silowe wybarwianie hongi miesnymi pokarmami ktore to staram sie podawac 50%na 50% i myle sobie o zaopatrzeniu sie w red top ktore bez problemu wybarwiaja sie przy zieleni.tylko pytanie czy to trylko ta przyczyna? zaznacze tez ze w ostatnich czasach mam wyplyw swidra w nocy jest tego tyle ze szok.

Opublikowano

Masz bloat i nie reaguj jednostkowo tylko globalnie, wróć do należnej roślinozercom diety, bo o ile hongi są sztuczne więc mogą mieć w sobie ewentualnie nawet krokodyla nilowego o tyle demonki to ryba której jelita pamiętają co ma jeść. Samica dominantka nie została najprawdopodobniej pobita dlatego, że byłą za słaba tylko dlatego, ze była chora. Ryby to wiedza i bardzo często dobijają słabszego osobnika. Użyj metronidazolu i bactopuru w akwarium ogólnym bo może ci się po jednej sztuce wykruszyć cały gatunek. Miałem tak raz z saulosi szły pojedynczo a po trzeciej martwej zareagowałem. Uzupełniaj oczywiście młodymi i nawet więcej niż 5 sztukami ... o ile będziesz miał co uzupełniać :(