Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja odławiałem wcześniej tzn jak tylko zauważyłem, że inkubuje to po 2,3 dniach wyławiałem i z reguły miałem około 10 szt…ale jak wyczekałem niecałe 2 tyg to udało się uratować zaledwie 3-4 szt…pisze o maigano

Opublikowano

Kurcze nie zauważyłem 2 strony i pisałem do innego posta :oops: tzn do :

Młodą mamuśke warto wyłowić wcześniej, w innym zbiorniku będzie przeżywała mniejszy stres o swoje małe w obawie o towarzystwo więc zwiększysz szansę na donoszenie małych, jednak czasami młoda samiczka łapana w siatkę czy inną pułapkę wypuszcza młode z pyska lub je połyka właśnie w trakcie przenoszenia do kotnika.

Właśnie, dlatego się waham. Co byś zrobił yaro? jest jeszcze wcześnie, może lepiej teraz odłowić?

Opublikowano
gratki

Dzięki yaro, przekażę :mrgreen:

Młode mają się dobrze, bardzo żywe kurdupelki, normalnie pobierają pokarm. Mamuśka dochodzi do zdrowia, ale brzuszka nie ma wcale.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jaka wielkość ryby? bo widać, że nie za duża, ale może w przybliżeniu możesz podać... jak pisałem, moja samiczka miała poniżej 4cm...

Opublikowano

Wstrzymaj się, choćby dla samej obserwacji, powiększania swojego doświadczenia. Na przyszłość będziesz wiedział, jak się sprawa przedstawia :wink: u mnie po wpuszczeniu do głównego akwa nie było problemów z agresją innych ryb w kierunku młodej mamy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

krótkie pytanko, pierwszy raz mam samicę w kotniku, i lada dzień myślę, jak wszystko będzie OK wypuści młode. Pytanko, co z samicą po wypuszczeniu młodych odławiać ją do głównego, czy pozostawić z młodymi?

Opublikowano

Jak mam pewność, że wszystkie młode zostały wypuszczone, wrzucam trochę pokarmu, żeby samiczka zjadła i po chwili do głównego. Nigdy nie miałem problemów typu "zaganianie słabszej samiczki".

Opublikowano

Potrzebuje porady, dziś zauważyłem że jeden maluch wyskoczył z pyszczka, ale już teraz go nie widzę w akwa, choć samiczka wyraźnie w pyszczku coś trzyma, co robić?