Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie jest to zapach chloru ale nie umiem określić tego zapachu. I nie wiem czy regeneracja się udała czy też nie Na razie się suszy .
Po prostu purigen troszkę "dziwnie pachnie" ;), nie ma potrzeby go suszyć pakuj do kubła.
Opublikowano

Testy jbl,sera a nawet zoolek są dobre.Mały Ot.Czy ktoś kalibruje testy przed pomiarami.Chodzi mi głównie o testy NO3 i PO4.Wiadomo że testy na Ph,kh i gh są miarodajne, ale reszta już nie.

Kilka lat temu robiłem kompleksowo wszystkie testy wody z akwarium w instytucie rolnictwa w Warszawie.Mimo, że testy kalibrowałem na wcześniej przygotowanych i określonych z góry próbkach wody moje wyniki różniły się od tych z instytutu.Pragnę tylko powiedzieć, aby testów nie traktować na100%.

Ps.Jakby co napiszę post o kalibracji testów, oczywiście jak będą chętni :)

Opublikowano

Odnośnie regeneracji Purigenu-

Sposób regeneracji:

Przygotować roztwór środka wybielającego w wodzie w stosunku 1:1. Namoczyć Purigen na 24 godziny w plastikowym lub szklanym (nie metalowym!) pojemniku i pozostawić w miejscu z dobrą wentylacją, poza zasięgiem dzieci. Po upływie doby przepłukać obficie i namoczyć na 8 godzin w roztworze zawierającym 2 łyżki stołowe preparatu ChlorGuard, Prime lub innego usuwającego chlor (w takim przypadku stosować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Przepłukać. Jeśli Purigen stosowany jest w akwarium słodkowodnym, namoczyć go na 4 godziny w roztworze zawierającym jedną łyżkę stołową na niepełną szklankę wody preparatu buforującego (Discus Buffet, Neutral Regulator, Acid Buffet). Odzyskanie przez granulki pierwotnej, jasnej barwy oznacza, że produkt odzyskał swoje właściwości i może zostać ponownie umieszczony w zbiorniku.

Uwaga! Niektóre preparaty zawierające koloidy ochronne mogą trwale uszkadzać granulki Purigenu i znacznie utrudniać jego regenerację. Jeśli granulki zaczną wydzielać zapach chloru, Purigen nie nadaje się do ponownego użycia. W przypadku wątpliwości, zalecane jest namoczenie zużytej porcji żywicy w niewielkiej ilości wody i zbadanie jej testem akwarystycznym na obecność chloru.