Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam niestety muszę wymienić mechanika gdyż nie posiada regulowanej głowicy wylotu wody a bez tego to kicha(obecna przy regulacji wyskakuje z pompy)

Planuje kupić to

http://allegro.pl/show_item.php?item=3069930164

i do tego taką gąbkę

http://allegro.pl/filtr-100-tuba-filtracyjna-z-gabka-i3030279901.html

Czy to się sprawdzi w baniaku 315L dł.150cm :confused:

Mam gąbkę kwadratowa nakładaną bez żadnej osłonki ale wnerwiające jest jej czyszczenie gdyż zanim ja wyjmę to odchody wylatują na baniak.

Opublikowano

Jeśli chodzi o sprzęt, który wskazałeś to jak najbardziej będzie w porządku. Weź tylko poprawkę na to, że wyciągając tę tubę z akwarium też będą Ci nieczystości wpadać do wody (sam mam taką tubę i wiem co piszę).

Sprawdzony sposób na tego rodzaju "dolegliwość": nakładasz na gąbkę/tubę worek foliowy (np. taki zwykły do kosza na śmieci) zanim ją w ogóle zaczniesz wyciągać z akwarium i nic Ci się nie dostanie z powrotem do wody w akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

OK dziękuje uprzejmie za odpowiedz :D A o tym patencie to nie słyszałem:lol: pytanko tylko czy taka tuba będzie wciągać do środka gówienka?mimo ze gąbka jest ze tak powiem obudowana.:confused:

Opublikowano
Weź tylko poprawkę na to, że wyciągając tę tubę z akwarium też będą Ci nieczystości wpadać do wody (sam mam taką tubę i wiem co piszę).
Już któryś raz słyszę o wypadaniu nieczystości.Marcin jaką Ty masz tą gąbkę,że Ci z gąbki coś wypada? ja mam założoną okrągłą,gęstą z rowkami,nie mam tej tuby i nic z gąbki nie wypada:)
Opublikowano

Jedną ręką ściągam mechanika z uchwytu,trzymam filtr pod wodą w pozycji pionowej,drugą ręką ściągam rurkę ssącą razem z gąbką,i wyciągam w pozycji pionowej,wcześniej zakładam z powrotem filtr na uchwyt:grin:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Samą gąbkę w zupełności wystarczy. Nie ma co się bawić z czyszczeniem środka bo przez tydzień nic się tam nie nazbiera a tylko oś można uszkodzić. Raz na jakiś czas przepłukać wystarczy.

• Dziękuję 1