Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W takim akwa jak Twoje spokojnie dwa kubelki dadza rade.Kup "chinczyka", bedzie jako mech, a fluvala zostaw na "bio".Co do ustawienia trudno powiedziec, ja bym sprobowal wlot i wylot z fluvala w lewym tylnym rogu, wylot skierowany wzdluz tylnej szyby."Chinczyka" w prawym rogu i wylot po skosie w strone przedniej szyby.

Musisz probowac i zobaczyc jaki ustawienie bedzie optymalne.

Opublikowano

Hmm brzmi fajnie tylko czy ja dwa węże zmieszczę w otworze w obudowie pokrywy muszę zobaczyć fajnie by było mieć dwa kubełki mniej gratów w baniaku;)

Opublikowano

Byłem troszeczkę off line ;) malowałem niestety nie tak jak Picasso ... do tej pory ręce mnie bolą :P . Wracając do tematu. Od kilkunastu lat pierwszy raz włożyłem do baniaka coś co ma ulepszyć filtrację a mianowicie cyrkulator w baniaku klubowym. Generalnie od prawie 20 lat nigdy filtrów wewnętrznych nie stosowałem. Walka z tym wewnętrznym czymś zawsze mnie dobijała. Spróbowałem wiec do kubła do wszystkiego dołożyć drugi quasi mechaniczny. O ile ten pierwszy biolog był otwierany i czyszczony co pół roku o tyle ten drugi zapakowany ceramiką gąbkami i watą był otwierany co 2 miesiące. Wata jest konieczna bo lepiej zapewnia wyłapywanie najdrobniejszych zanieczyszczeń. Mechanik może być nawet słabszym modelem i tak ruch wody zapewniony przez 2 kubły z odpowiednio ustawionymi wylotami zapewni skuteczna filtrację mechaniczną. Ceramikę w mechaniku zostawiałem ze względów taktycznych ;). Czyszczenie biologa zawsze mogło coś zaburzyć a tak drugi kubeł miał w sobie gromadkę żarłocznych bakterii, które gwarantowały brak zaburzeń cyklu.