Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dasz do prefiltra gąbkę i watę to w HW 302 nie potrzebna ci jest już gąbka (ewentualnie jak już chcesz to daj ją do pierwszego kosza licząc od dołu kubła- będzie dodatkowym mechanikiem). Prefiltr dawaj odrazu nie ma znaczenia kiedy będa plywac ryby w niczym prefiltr nie przeszkadza.

Testy jakie powinienes sobie kupić to:

- JBl kropelkowy - pH, no3 , no2 (ja innych nie używam)

Jeżeli chodzi o twardość wody to dowiedziałem się w wodociągach jaką mam wodę w kranie i wzupełności mi to wystarczy nie potrzebne mi są kolejne kosztowne testy. Chyba że chcesz używac filtr RO no to wtedy pootrzebne Ci będa testy na twardość węglanową i ogólną.

Opublikowano

Wodę mam ze studni więc testy na twardość muszę kupić. Badałem jak wcześniej wspomniałem EasyTest z Jbl ale to test niedokładny.

GH >21°d

KH 15-20°d

wodę mam twardą.

Ceramikę w biologu mogę luźno powrzucać do koszy czy w jakiejś siatce?

Co jaki czas podmieniać wodę?

Co jaki czas czyścić biologa a co jaki czas mechanika?

Opublikowano

Ceramike może powrzucać luźno (tylko dokup sobie ceramiki i zasyp sobie trzy kosze jeżeli dajesz zywkłą ceramikę - a nie matrix o którym ci pisałem wcześniej).

Wodę powinno się podmieniać co tydzień około 20% lub w zależności wielkości No3 nie powinno przekraczać max. 50mg im mniej tym lepiej.

biologa jeżeli masz prefiltr tak wypełniony ja ci pisałem to raz na 6 miesięcy możesz co najwyżej otworzyć przesmarować uszczelkę wazeliną lub silikonem. Samą wymianę ceramiki ciężko określić na pewno nie należy czyści lub wymieniać wszystkich wkłądów na raz.

Ja prefiltr czyszczę co 2 tygodnie .