Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może tak ale jednak skoro w zaparte nie chcemy łączyć Malawi z Wiktorią ( a tam tyle czerwonych i czerwonawych rybek których jednak brakuje w naszym bajorku ) to pewnie podobne odczucia pokutują w przypadku łączenia Malawi z innymi biotopami choć w tym przypadku różne quasi sanitarne ryby mają taryfę ulgową.

Jednak, żeby nie było nie rzucam kamieniem w tych co dadzą np s. petricola bo sam nie jestem bez grzechu ... Wiktorii nie połączyłem ale już zbroiniki i owszem choć długo by opowiadać dlaczego ... zawsze decydowałem albo nie ja albo sprawy pozaakwarystyczne ;).

• Dziękuję 1
Opublikowano

wydaje mi się innm przykładem dodawania sumowców z innego biotopu niż stricte "ryb".

nie zauważam by rybom robiło różnice co siedzi w kącie i przepłynie do drugiego,

ale może być tak, że trochę dorabiam teorie dla wygody :P

polecać tego oficjalnie nie będę na łamach klubu,ale...

Opublikowano

Nie popadajmy w skrajności,jeśli te synodontisy zamieszkują podobne siedliska,wymagania wgzlędem wody i zachowanie mają podobne to wg mnie takie połączenie jest dopuszczalne.Pozostają względy wielkości zbiornika itp.Sam mam w akwarium ryby które nie są endemitami bo zamieszkują też Malombe, zresztą jak wiele gatunków z Niassy. Oczywiście próba kombinowania z amazonką czy innymi bocjami powinna zostać od razu storpedowana przez szanowne gremium :)