Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś mija siódmy dzień od zalania akwarium i piąty dzień od wpuszczenia pierwszych rybek - tak tak wszyscy wiemy, że to źle. Zastanawiam się kiedy powinienem zrobić pierwszą podmianę wody? Proszę o jakieś info bo zapewne standardowa procedura podmiany wody w dojrzewając zbiorniku ma się nijak do sytuacji kiedy już od 5 dni pływają w nim rybki. Wymieniać już teraz?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Masz wodę jeszcze super świeżą dopiero teraz tworzy się tam biologia poczekaj przynajmniej 1 miesiąc a i wtedy podmień góra 10 % o ile pojawi się NO3 ( będzie to znaczyło, ze ruszyła biologia ) po następnych 2 tygodniach podmień już 20 % a po 2 miesiącach podmieniaj wodę już regularnie. Kontroluj też NO2 i Nh3. Jak będzie się działo źle to zawsze lepiej rozwodnić truciznę niż zabić ryby. Wtedy jednak musisz ostro lać bakterie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Myślałem żeby częściowo zebrać z dna odchody i resztki pożywienia - co prawda mam taki żwir że nie tych resztek nie widzę, ale biorąc pod uwagę to, że bakterie jeszcze się nie rozwinęły i nie ma co ich rozkładać sadziłem, że to dobry pomysł. Podmiana pewnie wyniosła by ok 10% wić niewiele jak na 240 l.

Opublikowano

Do akwarium wlałem Tropical Bacto activ ok 15 ml pierwszego dnia i 10 ml po czterech dniach czyli trzy dni temu. Myślisz, że powinienem dolewać dalej? Jakie dawki i co ile? No i co z tym oświetleniem - biorąc pod uwagę moją sytuację? Po wnikliwej analizie na forach stwierdziłem, że max 6 h dziennie, ale tak jak wspominałem już wcześniej ludzie rzadko / wcale nie dzielą się swoimi problemami kiedy popełnili taki błąd jak ja.

Opublikowano

W opisie preparatu nie ma mowy o pożywce, ale jeszcze sprawdzę dokładnie. Jak myślisz jak często i ile tego wlewać?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
.

Nie na temat, ale muszę to napisać. Bardzo podoba mi się Twoja pierwsza odpowiedź w tym temacie. Zarówno jej uprzejmy ton, jak i wartość merytoryczna. Chodzi mi tutaj o odpowiedź w kontekście zarybienia akwarium w takich warunkach.

Pozdrawiam i powodzenia życzę autorowi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To że ryby po niektórych ryzykownych eksperymentach nie padają, nie znaczy że wszystko przebiegło neutralnie. Człowiek spędzający większość dnia w zadymionym pomieszczeniu też nie padnie, co nie znaczy że nie wpływa to na jego kondycję, i że jest mu przyjemnie.