Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Forumowicze,

Mając na uwadze naczelną zasadę, że członkostwo w Klubie jest dobrowolne i musi pozostawać wyrazem nieprzymuszonej woli każdego, mimo wszystko pozwoliłem sobie zaprosić do "zabawy" wszystkich Forumowiczów nie będących w Klubie, prosząc jednocześnie o poświęcenie chwili cennego czasu i oderwanie się od ciekawych dyskusji na forum w celu udzielenia Nam wszystkim pomocnych wskazówek jakimi przesłankami się kierujecie, że dotychczas nie podjęliście decyzji o wstąpieniu w "szeregi" Klubowiczów ? Innymi słowy, chodzi o to, żebyście wskazali co Was powstrzymuje od podjęcia takiej decyzji. Każdy Wasz "głos" jest na wagę złota, bo dzięki temu będziemy mogli wyciągnąć cenne wnioski na przyszłość i ewentualnie coś zmienić w tym obszarze.

I. Metodologia badania

1. Ankieta jest przeznaczona dla osób, które posiadają status sympatyka forum (nie są Klubowiczami)

2. Ankieta składa się z 4 pytań zamkniętych i 1 pytania otwartego.

3. Ankietowany może dokonać wyboru dowolnej liczby odpowiedzi (należy zakreślić odpowiedzi, które w sposób najbardziej trafny charakteryzują Wasz stosunek do zagadnienia pozostającego przedmiotem badania np. wybrać odpowiedź 1C oraz 3B).

4. Udział w ankiecie jest ograniczony czasowo (badanie trwać będzie do 10 marca 2013 r.)

5. Jeśli nie chcecie udzielać odpowiedzi bezpośrednio w tym wątku to możecie je przesyłać do mnie za pośrednictwem narzędzia "Prywatna wiadomość".

II. Treść ankiety

Pytanie główne:

Czy rozważałaś (eś) wstąpienie do Klubu Malawi ?

Możliwe odpowiedzi:

1. Tak, ale uzależniam to od wysokości składki członkowskiej:

a) jestem w stanie przeznaczyć na opłaty związane z uczestnictwem w Klubie do 30 złotych rocznie,

B) jestem w stanie przeznaczyć na opłaty związane z uczestnictwem w Klubie do 40 złotych rocznie,

c) jestem w stanie przeznaczyć na opłaty związane z uczestnictwem w Klubie do 50 złotych rocznie,

d) jestem w stanie przeznaczyć na opłaty związane z uczestnictwem w Klubie do 60 złotych rocznie.

2. Tak, ale nastąpi to wówczas gdy działalność Klubu będzie się przejawiać większą aktywnością wobec Klubowiczów (częstsze organizowanie konkursów i podejmowanie ciekawych inicjatyw)

3. Tak, ale nastąpi to wówczas gdy status Klubowicza będzie się wiązał z określonymi przywilejami i wymiernymi korzyściami:

a) możliwość korzystania z atrakcyjnych programów rabatowych podczas zakupu akcesoriów akwarystycznych i ryb,

B) dostęp do bezpłatnych próbek pokarmów i preparatów akwarystycznych,

c) atrakcyjne nagrody dla zwycięzców konkursów klubowych.

4. Tak, ale …………… (pytanie otwarte, które prosiłbym wypełnić w przypadku, gdy macie inne propozycje, aniżeli te wskazane w punktach 1-3)

5. Nie, ponieważ nie odczuwam potrzeby identyfikowania się z określoną grupą osób i w zupełności wystarcza mi samo uczestnictwo w działalności forum.

Zapraszam do uczestnictwa w badaniu i z góry dziękuję za udział :-)

• Dziękuję 3
Opublikowano

Sorki, że wyjeżdzam od razu z krytyką ale wydaje mi sie ze mozna tą ankietę troche poprawic.

Trochę leży (przynajmniej w moim widzeniu) prostota zrozumienia tej ankiety. Szczerze mówiąc po 5 krotnym przeczytaniu nie jestem pewien czy mam odpowiedzieć na 1 pytanie czy na 5. Niby pkt 3 metodologii to wyjaśnia ale można go zrozumieć dwojako. Jedna odpowiedz w całym zestawie pytań czy 1 odp w każdym pytaniu?

Niemal na pewno to pierwsze ale nie jest to oczywiste.

Dalej. Powody rzadko sa jednoznaczne. Jesli nie dajesz możliwosci wybrania kilku odpowiedzi (albo 1-3 najważniejszych) badanie przy małej próbce (bo bedzie raczej na pewno mała) bedzie bardzo przekłamane.

Pkt 2 i 3 wydają mi sie niemal identyczne. Prawie to samo tylko inaczej napisane... Albo raczej jedno zawiera sie w drugim...

--

p.s Temat przykleję bo jest ważny.

Opublikowano

Sir_Yaro - prawie przez 2 tygodnie ankieta w takim kształcie "wisiała" w dziale dla Klubowiczów i oczekiwałem na sugestie i ewentualne propozycje zmian. Szkoda, że dopiero teraz zgłaszasz uwag i spostrzeżenia.

--

Musiałem wyjść na chwilę, żeby ochłonąć.

Wracając do meritum:

W punkcie 3 metodologii badania zostało wyraźnie wskazane, że można dokonać wyboru TYLKO 1 odpowiedzi (trudno to rozumieć dwojako zwłaszcza, że jest jedno pytanie otwarte (fakultatywne)).

Pierwotnie ankietę chciałem ująć w ramy formularza ankietowego (który narzucałby określony tryb wypełniania ankiety), ale z przyczyn technicznych nie było to możliwe (struktura standardowegdo formularza ankietowego na Naszym forum nie jest możliwa do wykorzystania).

Odnośnie zapisów użytych w pytaniach nr 2 i 3 się nie wypowiadam bo to jest kwestia subiektywnej ich interpretacji.

Podsumowując, celem ankiety jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie czy kluczowym czynnikiem, który sprawia, że forumowicze nie przystępują do Klubu są czynniki ekonomiczne (wysokość składek), czy też przyczyny leżą gdzieś indziej.

Opublikowano

Nie chcę się za bardzo rospisywać żeby nie zniechęcać innych i wybaczcie, że póki co nie odpowiem dlatego, że nie za bardzo wiadomo jakie są przywileje bycia członkiem klubu. W regulaminie jest mało inf. na ten temat. Jedynie:

"§ 9. Prawa członków zwyczajnych

1. Korzystanie z wszelkich ogólnodostępnych form działalności Stowarzyszenia.

2. Dostępu do informacji finansowej Stowarzyszenia

3. Kandydowanie w wyborach do Zarządu Stowarzyszenia

4. Zgłaszania wniosków i postulatów oraz otrzymywanie wszelkich informacji związanych z działalnością Stowarzyszenia."

Mnie interesuje jeszcze co się dzieje z pieniędzmi ze składek poza organizowaniem zoobotaniki i drukowaniem kalendarzy albo i nie drukowaniem.;)

Mi tam pasują wszystkie 3 odp. a i na 4 coś by się wymyśliło.

Opublikowano

W moim przypadku to by była chyba odp. 4...

Składka nie jest dla mnie problemem. Pytanie 2 opisuje dość ogólnikowo stan rzeczy, ale w nim zawiera się odpowiedź dlaczego np. sam nie wstąpiłem jeszcze w szeregi klubu.

Naprawdę nie chcę nikogo obrazić i wiem, że fajnie się mówi stojąc obok, dlatego wcześniej temat sobie po prostu odpuszczałem, ale skoro wyciągnąłeś go sam na światło dzienne to wypadałoby już coś powiedzieć.

KM może nie leży i nie kwiczy jeżeli chodzi o swoją działalność "w ogóle", ale szału z tym nie ma. Zaczynając od nieobecnego prezesa (?????), no co to ma być? Przecież to powinien być motor napędowy całego kolektywu. Nie chcę się tutaj rozpisywać.

Z całym szacunkiem, ale zarząd ( z wyłączeniem Nabe'a) mógłby zostać zdegradowany do rangi "moderator" i chyba nikt by tego szczególnie nie odczuł bo tym w sumie się zajmuje. Kolega Nabe widać, że jako administrator poświęca sporo swojego czasu na to wszystko i chyba nic mu nie mogę "zarzucić".

Ogólnie poza niebieskim "nickiem" na forum KM nie oferuje w sumie nic więcej, poprawcie mnie jeżeli się mylę. Zero inicjatyw. Ktoś bezczelny zapytałby: "i za co tu płacić?"

Mam nadzieję, że bardzo tym postem nie podpadłem i nikogo też nie uraziłem.

Co złego to nie ja ^^

Opublikowano

Coll - takie posty jak najbardziej są potrzebne, ale niestety same narzekanie nic nie zmieni - klub jest silny na tyle na ile silni są jego członkowie, niestety od dłuższego czasu niewielu jest chętnych do tego aby coś zmienić, niestety widzę Cool u ciebie jedną z zależności która często jest widoczna u wielu użytkowników forum, chcecie dostać coś namacalnego, materialnego - ja z klubu na początku wyniosłem wiedzę, potem poznałem tu wielu świetnych ludzi, a najważniejsze to to że możemy się spotkać w realu, wymienić się doświadczeniami czy wciągnąć nosem tabakę. To są rzeczy które są ,przynajmniej dla mnie, ważne. Koszulki, kalendarze, gifty, zniżki dla klubowiczów to już trzeciorzędna sprawa jak nie dalsza ;).

Niestety do tych wszystkich czynności potrzebni są ludzie, którzy mają ochotę nie tylko narzekać, ale wnieść coś konstruktywnego do życia klubu.

P.S.

Opublikowano

Cieszę się Marku, że zająłeś głos w tym wątku, bo przedstawiając klubowiczom propozycję przeprowadzenia ankiety powołałem się m.in. na przykład Twojej osoby jako kogoś kto jest forumowiczem z długim stażem, a dodatkowo – co istotniejsze – aktywnie udziela się na forum.

Odpisując po krótce w temacie:

Nie chcę się za bardzo rospisywać żeby nie zniechęcać innych i wybaczcie, że póki co nie odpowiem dlatego, że nie za bardzo wiadomo jakie są przywileje bycia członkiem klubu.

Trudno odpowiedzieć na tak zadane pytanie, bo wszystko tak naprawdę zależy od tego, czym się kierujemy podejmując decyzję o wstąpieniu do Klubu oraz jakie mamy oczekiwania z tym związane. Dla jednego wystarczające będzie poczucie przynależności do określonej grupy osób o podobnych zainteresowaniach, którzy chcą w sposób formalny to usankcjonować przystępując do stowarzyszenia, a dla drugiego członkowstwo się będzie wiązać z oczekiwaniami w kontekście ewentualnych „namacalnych” korzyści o charakterze materialnym.

Z moich obserwacji wynika, że dużo osób rezygnuje z wstąpienia do Klubu przede wszystkim z uwagi na to, że tak naprawdę działalność Klubu jest otwarta i ukierunkowana również na osoby, które do niego nie należą (powszechny dostęp do materiałów i informacji, które znajdują się w serwisie KM, możliwość korzystania przez wszystkich chętnych z forum, na którym doświadczeni akwaryści chętnie dzielą się swoją „bezcenną” wiedzą, a ostatnio od Klubowiczów wyszła inicjatywa w zakresie zorganizowania wspólnego spotkania dla wszystkich zainteresowanych).

Jeśli zaś chodzi o „namacalne” korzyści materialne to jeśli oczywiście będą takie oczekiwania osób z nim związanych, Klub jest jak najbardziej otwarty na wszelkie inicjatywy w tym zakresie. Nie wyobrażam sobie bowiem, że w interesie Klubu byłoby blokowanie ciekawych inicjatyw.

Mnie interesuje jeszcze co się dzieje z pieniędzmi ze składek poza organizowaniem zoobotaniki i drukowaniem kalendarzy albo i nie drukowaniem.;)

Zgodnie z zapisami w dokumentach statuujących działalność stowarzyszenia taka informacja dostępna jest dla Klubowiczów (Regulamin Stowarzyszenia nie jest jedynym dokumentem określającym prawa Klubowiczów - mamy jeszcze Regulamin Funduszu KM). Mogę Cię natomiast zapewnić, że dokładane są wszelkie starania, aby działalność Klubu była transparentna, a członkowie mieli dostęp do informacji z tą działalnością związanych, w tym również do rzetelnej informacji w obszarze, który odnosi się do wydatkowania środków pozyskiwanych ze składek członkowskich.

Coolphone - udział w dyskusji jest jak najbardziej pożądany ;-)

KM może nie leży i nie kwiczy jeżeli chodzi o swoją działalność "w ogóle", ale szału z tym nie ma. Zaczynając od nieobecnego prezesa (?????), no co to ma być? Przecież to powinien być motor napędowy całego kolektywu. Nie chcę się tutaj rozpisywać.

Z całym szacunkiem, ale zarząd ( z wyłączeniem Nabe'a) mógłby zostać zdegradowany do rangi "moderator" i chyba nikt by tego szczególnie nie odczuł bo tym w sumie się zajmuje. Kolega Nabe widać, że jako administrator poświęca sporo swojego czasu na to wszystko i chyba nic mu nie mogę "zarzucić".

Ogólnie poza niebieskim "nickiem" na forum KM nie oferuje w sumie nic więcej, poprawcie mnie jeżeli się mylę. Zero inicjatyw. Ktoś bezczelny zapytałby: "i za co tu płacić?"

Twoja wypowiedź potwierdza to, że właśnie na każdym kroku zaciera się ta wąska granica istniejąca na linii Klub - forum. Dużo jest racji w tym co piszesz Coolphone, ale działalności Klubu też nie powinno się oceniać wyłącznie przez pryzmat tego co Klubowicze "dają" z siebie na forum, choć nie ukrywam, że nie jest to bez znaczenia. Tak pokrótce, jeśli chodzi o moje spostrzeżenia w tym temacie:

1. Funkcja Prezesa - wg mnie ważna i istotna, ale w przypadku gdy działa zarząd, ma znaczenie głównie w aspekcie reprezentacyjnym (nie oceniajmy pracy osoby, która pełni tę funkcję przez pryzmat jej aktywności na forum).

2. Czy i w jakim zakresie potrzebny jest zarząd niech się wypowie sam Prezes, bo zarząd de facto ma na celu pomaganie tej osobie w sprawnym rządzeniu Klubem tzn. realizację zadań statutowych stowarzyszenia (podobnie jak powyżej: (nie oceniajmy pracy osób zasiadających w zarządzie jedynie przez pryzmat ich aktywności na forum).

3. Ja osobiście jako motor napędowy widzę samych Klubowiczów, którzy zgodnie z tym co pośrednio wynika z Regulaminu KM, z własnej inicjatywy mogą wpływać na to w jakim kierunku będzie podążał Klub).

To jest trochę tak jak w polityce tzn. władze Klubu podobnie jak politycy ponoszą odpowiedzialność w głównej mierze "polityczną" (oceny ich działania dokonują "wyborcy", którzy w kolejnych wyborach udzielają im mandatu poparcia, bądź też nie).

pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
Mam nadzieję, że bardzo tym postem nie podpadłem i nikogo też nie uraziłem.

Oczywiście, że nie.

Zainspirowany twoją wypowiedzią, zakładam nowy wątek :)

http://forum.klub-malawi.pl/czego-oczekujecie-klubu-t20566.html?p=245318#post245318

Także proszę w tym wątku odpowiadać na ankietę post_mortem'a , a z komentarzami zapraszam do nowego wątku :)

Opublikowano

Szkoda ,ze ankieta skierowana jest jedynie do sympatykow KM :(

Ja jako ( jeszcze ) "klubowicz" odpowiadam i zaznaczam pytanie 2 ankiety czyli:"

-"2. Tak, ale nastąpi to wówczas gdy działalność Klubu będzie się przejawiać większą aktywnością wobec Klubowiczów (częstsze organizowanie konkursów i podejmowanie ciekawych inicjatyw)"

-i od tego uzalezniam moje przyszle czlonkowstwo w KM.!!!!

Opublikowano
Szkoda ,ze ankieta skierowana jest jedynie do sympatykow KM :(

Ankieta nie została skierowana do Klubowiczów ponieważ nie pozwala na to zagadnienie, które pozostaje przedmiotem badania ("Czy rozważałaś (eś) wstąpienie do Klubu Malawi ?")

Wydaje mi się, że bardziej odpowiednim miejscem do wypowiadania się przez Klubowiczów w temacie związanym z działalnością Klubu jest dział: "Klubowe Sprawy Organizacyjne".

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.