Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moje akwa to ok 280 litrów ciężko obliczyć bo ma niecodzienny kształt literki b ( akrylowe ) posiadam do niego filtr zewnetrzny eheim classic 2215 z deszczownią, mam go zamiar obsadzić ceramiką ( czy gąbki, waty, bedą potrzebne ?). Czy ten filtr może byc do tego litrażu i co zakupić do wewnątrz jakiegoś fluvala u3 czy pompa aquaela 1500 bedzię lepsza zamiast niego? Bedzie to moje 1wzsze malawi, niewiele wiem wiec pytam. :) z góry dzieki za odp.

Opublikowano
Witam moje akwa to ok 280 litrów ciężko obliczyć bo ma niecodzienny kształt literki b ( akrylowe ) posiadam do niego filtr zewnetrzny eheim classic 2215 z deszczownią, mam go zamiar obsadzić ceramiką ( czy gąbki, waty, bedą potrzebne ?).

Filtr trochę mały i słaby ale przy niewielkiej obsadzie da spokojnie radę.

Cały wypełnij ceramiką a na wlot koniecznie prefiltr z gąbki

Czy ten filtr może byc do tego litrażu i co zakupić do wewnątrz jakiegoś fluvala u3 czy pompa aquaela 1500 bedzię lepsza zamiast niego? Bedzie to moje 1wzsze malawi, niewiele wiem wiec pytam. :) z góry dzieki za odp.

Aquael będzie lepszy z dużą gąbką np Aquael F-100.

Fluval nie da rady. Słaba konstrukcja.

Powodzenia

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok dzięki ale muszę sie jeszcze coś zapytać bo nie kumam do końca....aquael cyrkulator 1500 to będzie mój filtr mechaniczny w środku akwa czy on będzie odpowiadał tylko za ruch wody i napowietrzanie a dodatkowo muszę umieścić inny filtr wewnętrzny żeby zbierał zanieczyszczenia? Nigdy jeszcze nie stosowalem wewnetrznych, same kubly więc jestem zielony i proszę o wyjasnienie?

Opublikowano

Filtr wewnętrzny aquael, będzie odpowiedzialny za ruch wody i zbieranie nieczystości. Za napowietrzanie według mnie powinien być odpowiedzialny filtr zewnętrzny. Który powinien być tak ustawiony żeby poruszał taflą wody.

Drugi wewnętrzny nie będzie potrzebny.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki juz kumam .... więc tak eheim 2215 z deszczownią juz ładnie porusza taflą( akwa zalane wczoraj wieczorem), zakupię aquaela 1500 powinien styknąć, bo baniak na pewno nie ma 280 netto ( czy aquaela odpalac jak najwczesniej czy dopiero przed wpuszczeniem pierwszych rybek).

http://imageshack.us/photo/my-images/37/imag0422y.jpg/

Wstawiam zdjecie bo chcialbym się zapytać gdzie bedzie najlepiej zamontować aquaela ( wlot z kubła jest po lewej stronie na tylnej , deszczownia na tylnej po prawej stronie cała zalana i strumyki ustawione ku górze, grzałka w prawym tylnym rogu).

Czekam na światło, będzie to zestaw 1 x 39W T5 HO 10000k plus 1 x 39W T5 HO Actinic Blue, co wy na to?Oczywiście dojdzie jeszcze tło, ciemne obrazujace kamole. Jakieś sugestie? Krytyka mile widziana :)

--

A co myślicie o fluval pre filter, czy warto ułożyć tego na dno kubła i resztę ceramiką? Czy jedynie ceramika?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Daj po drugiej stronie niż wylot. Teoretycznie ruch wody z deszczowni troszkę pomoże w cyrkulacji wody.