Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo zastanawia mnie ile bym kg potrzebował by zrobić tło 120x50 i do tego dwie boczne ściany. Tło było by myślę że max 10 cm grube no i nie w każdym miejscu. Styropian i cx5 może tańszy ale nie będzie tak szczegółowe jak zrobione z sylikonu , tak mi się wydaje przynajmniej :) Skałki Sir_Yaro połamały mi klatę :)

[300] Malawi

Opublikowano

Jeśli chcesz zrobić formę do tła 3d takiego jak sprzedają w sklepach to będzie Cię to kosztowało fortunę. Dosłownie. Ilość silikonu trzeba by liczyć w wielu dziesiątkach litrów.

Możesz robić moduły i z nich budować tło 3d albo zrobić płaskie odlewy tak jak ja tutaj:

http://blog.czarniak.org/2013/08/modu-tylnej-skalnej-scianki.html

Btw tą formę mogę sprzedać bo nie będę jej już używał.

Opublikowano

Właśnie widziałem ale wolałbym coś z 3d np na wzrór pangea. Ale to ze serpetynitu. Zrobił bym formy "przodu skały tylko + 5 , 10 cm jej grubości by utworzyć takie bryły grube po 5, 10cm i wtedy poukładać i je połączyć w jedność i zrobić odlew , właśnie na wzór takich modułów BTN. Sylikon tylko na te bryły bym potrzebował.

[300] Malawi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja dziś próbowałem zwykły silikon nakładać na kamień i się udało. Tubka silikonu (7zl) i forma gotowa. Teraz mam pytanie czy jeśli zaleje to gipsem i wyschnie i pomaluje akrylem można wkładać do wody? Czy gips jest trujący? Na czym to kleic do szyby?

Opublikowano

To użyje cx5 i po sprawie.

-- dołączony post:

Aha a nie dowiedziałem się. .. Co będzie dobre do przyklejania modułów do szyby. Prace postępują odlewnia nie nadąża z formami a mam ich 6.Później wstawię foto.Suricade dz za pomoc. Na konkretne odpowiedzi czekałem a nie na linki które nie pomogą a kierują w inne linki 100 stron.

Opublikowano

Odlew z xc5 i cr65 pięknie klei sie do szyby na silikon akwarystyczny. Jeżeli odlewy są cienkie i nie bedą zawieszone w powietrzu (będą stały na dnie) to możesz wykorzystać magnesy. Jeden kleisz do kamienia a drugi na zewnątrz akwa (tego drugiego oczywiście nie kleisz). Zaletę takiego rozwiązania jest mobilność odlewów, które w dowolnej chwili możesz przestawić, bo silikonem to już nie do ruszenia.