Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FBF/purigen/Matrix polacz rownolegle. Ale szczerze mowiac po co Ci i FBF i Matrix, oba to filtry biologiczne ?? Moim zdaniem wystarczy uklad FBF/purigen/rezerwa lub Matrix/purigen/rezerwa.

Opublikowano

po prostu tak ustawiłem myslalem wlasnie dac 2 i jeden wolny i z czasem cos dodac albo purigen albo matrixa , zobaczę. , do tego pompa 25-40 grundfosa pociagnie ?

ps. a jak polacze rownolegle bez tych obejsc to nie odlacze sobie osobnych filtrów bez wylaczania pompy , chyba ze sie myle?

Opublikowano

zrob uklad 2x50 mikronow ronolegle -> pompa -> kran -> rownloegle Matrix(ew.FBF)/Purigen/rezerwa i bedzie git (IMHO z FBF mi by sie nie chcialo bawic). Na poczatek purigen rowniez nie bedzie potrzebny. Jakiej wielkosci masz zbiornik ? Jezeli wiekszy niz 375l to daj pompe 25-60 jezeli mniejszy25-40 wystarczy.

Opublikowano

sory chyba sie zamotałem już sam ,zaraz sobie to na spokojnie przemyśle ,a dlaczego według Ciebie przy FBF-ie jest tyle zabawy?

czy chodzi Ci o taki układ? sory za jakość rys. ,ale to tak na szybko

f704c0e9305fab49m.jpg

Opublikowano

Jeżeli chodzi o pompę to u siebie mam w akwarium 500l grundfosa alfa2 25-40 i w zupełności taka pompa wystarcza do tego akwarium. Już na drugim biegu robi się ładna wirówka(na wylocie wystarczy założyć końcówkę od węża ogrodowego 3/4) w akwarium i samo zasysanie jest jak najbardziej skuteczne. Na trzeci bieg nawet nie załączam bo robi się wirówka nie do przyjęcia. Jeżeli chodzi o podłączenie korpusów za pompą to oczywiście najlepiej jest wszystko podłączyć równolegle. Chociaż ja u siebie ma podłączone szeregowo 2x grys koralowy(ewentualnie matrix) i trzeci ostatni purigen i właśnie pod niego ustawiam przepływ. Oczywiście należy przy takim podłączeniu zamontować bypass.