Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W tym tygodniu w końcu zmieniam aranż z LOW TECH na Malawi.

Mam już praktycznie wszystko zorganizowane ale od dłuższego czasu zastanawiam się nad światłem.

Teraz mam belkę T5 2x39W i wydaje mi się, że tego światła będzie ciut dużo.

Teoretycznie wychodzi 0.35W\l ale i tak bez roślin wydaje się jasno. Belka niestety nie będzie działała na jednej świetlówce a kupno nowej to wiadomo koszt.

Przez chwilę zastawiałem się nad oświetleniem LED ale w tym temacie jest zielony więc samemu nic nie złoże a kupno belki LED to wydatek rzędu 250zł.

Proponujecie zostawić te 2x39W czy będzie tego za dużo?

Jeżeli macie jakieś sprawdzone produkty LED to się zastanowię. Inaczej, ja bym kupił ale żona krzywo paczeć będzie :( Akwarium 120cm, 240l

Oglądałem coś takiego: http://allegro.pl/lampa-66-led-rgb-16w-akwarium-120cm-promocja-20-i3016041594.html fajnie to wygląda bo można samemu barwę dobrać i jasność świecenia.

Opublikowano

Kolego a jakiej mocy miałeś te Ledy w 240L? Może to wina kamerki ale wydaje mi się nazbyt dużo światła dla mnie. Lubię bardziej przyciemnione stąd to pytanie, żebym wiedział ile mniej dać. No i może gdzie takie zakupić, jak długo działają i czy nie ma z nimi problemu? Nie przepalają się?

Opublikowano

Ledy mam już ponad rok . Wszystko działa idealnie !!!

Moc paska to 14,4W na metr. Mam 1,1m pasek o barwie zimnej i 0,6m czy coś koło tego barwy białej ciepłej.

Co do ilości światła hmm może faktycznie na tym filmiku troszkę przekłamuję ale masz na moim kanale inne filmy które pochodzą z mojego baniaka z tym oświetleniem.

Co do zakupu to zapraszam na PW.

Opublikowano

Ja już zdążyłem potestować belkę AquaLux LED 100 WHITE (21 W) z zoolight - ponoć odpowiednik T5 39W. Światła jest sporo i jaśniej już bym nie chciał.

Planuje zamontować jeszcze jakieś dodatkowe nocne oświetlenie LED RGB aby wieczorami zrobić klimat, ewentualnie zmieniać trochę barwę światła.

Opublikowano

Możesz też użyć halogenów led 10W o barwie 6500K też nieźle prezentuje się akwarium. Na twoje akwarium dwa takie halogeny w zupełności wystarczą.

Opublikowano

Powierciłem trochę w tematyce LED i znalazłem info, że niestety taśmy RGB sterowane pilotem nie współpracują z włącznikami czasowymi.

Nawet jeżeli włącznik da napięcie na taśmę to i tak zmuszeni jesteśmy do odpalenia jej pilotem. Dlatego całkowicie zrezygnowałem z tego rodzaju oświetlenia i zakupiłem taśmę LED 2 mb o mocy 22W, kolor zimno biały.

Wstępnie testowałem w akwa gdzie mam mnóstwo roślin i ilość światła wydaje mi się dobra. W czwartek czyszczę swoje akwarium 240l i w piątek planuje urządzać akwarium na Malawi. Jak już będzie gotowe z oświetleniem LED to zamieszczę zdjęcie w tym temacie o ile dojdę jak to zrobić :confused:

Opublikowano

Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem pasków Led prześlijcie na PW maila a prześlę Ofertę.

Są to paski i zasilacze sprawdzone i bardzo dobrej jakości!!!

Opublikowano
Powierciłem trochę w tematyce LED i znalazłem info, że niestety taśmy RGB sterowane pilotem nie współpracują z włącznikami czasowymi.

czy lamp ledowych 10W RGB z pilotem też to dotyczy??...można prosić o linka do tych danych?