Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam małe pytanie (jest pomyłka w tytule ale nie mogę edytować :( - chodzi o Aquael Turbo nie Circulator).

Przymierzam się do zakupu filtra Aquael Turbo 1000 do mojego 112L akwa jako mechanik i w związku z tym chciałem się Was poradzić, w którym miejscy umieścić ten filtr i jak skierować wylot (FZN-2 jest na tylnej ścianie akwarium - mogę go przesunąć dowolnie w lewo/prawo)??

Ułożenie kamieni możecie zobaczyć w tym wątku http://forum.klub-malawi.pl/kropla-malawi-112l-t20420.html (delikatnie się to zmieniło bo na środoku między kamieniami zrobiłem lakką przerwę).

Jeszcze małe pytanie lepiej wybrać wersję 1000 czy może 500 skoro FZN-2 i tak już pracuje??

Z góry dzięki za pomoc.

Poprawiłem temat

Opublikowano

Zostałbym przy tym 1000 jak będzie (a nie będzie) za mocno dmuchał to możesz przykręcić. Kaskadę przesunąłbym na lewą stronę a Aquaela schowałbym za tą dużą skałą po prawej stronie, tam gdzie grzałka. Wylot skierował wzdłuż tylnej ścianki.

Opublikowano
  marek_z_81 napisał(a):
Zostałbym przy tym 1000 jak będzie (a nie będzie) za mocno dmuchał to możesz przykręcić. Kaskadę przesunąłbym na lewą stronę a Aquaela schowałbym za tą dużą skałą po prawej stronie, tam gdzie grzałka. Wylot skierował wzdłuż tylnej ścianki.

Byłem w sklepie niedaleko mnie i mieli tylko 500, a że jestem w gorącej wodzie kąpany to wziąłem (jeśli chodzi o dojrzewanie akwarium mam większą cierpliwość ;) ) i powiem tak - w parze z FZN-2 daje radę i już jestem zadowolony. Rozkręcony na maksa daje idealny strumień wody. Pokombinowałem z ustawieniami i jednak puszczenie strumienia na tył daje średni efekt.

Zrobiłem tak:

- Filtr FZN-2 przesunąłem prawie całkowicie do lewego boku

- Aquael 500 dałem na prawo i praktycznie do samej góry - wylot skierowałem na przednią ściankę a strumień dodatkowo "uformowałem" końcówką zakładaną na wylot. Syf, który był w toni idzie w stronę kaskady i jest zasysany.

Jeśli chodzi o kwestię syfu wypadającego z gąbki podczas wyciągania filtra to zrobiłem tak - ceramikę wywaliłem z pojemnika mocowanego do tego filtra (kaskadę całą mam zasypaną ceramiką) a w jej miejsce wsadziłem gąbkę. Podczas wyciągania wystarczy, ze od spodu podłożę rękę i raczej nic nie powinno dostać się z powrotem do wody.

Odchody ryb jak to odchody - niektóre się poderwały i są zaciągane ale i tak większość trzeba będzie usunąć podczas odmulania.

Ogólnie jestem zadowolony z zakupu no i wreszcie mam konkretne napowietrzanie w akwarium bo podejrzewam, że sama kaskada nie gwarantowała napowietrzania na odpowiednim poziomie (końcówka kaskady jest lekko zanurzona i woda spadająca raczej nie napowietrza się za bardzo).