Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy,

jestem tu nowy i od kilku tygodni nosiłem się z zamiarem założenia akwarium - hobby z młodości. Zdecydowałem się spróbowac z malawi. Jak biały człowiek chciałem przygotowac akwarium do zarybienia, zalałem żwir wrzątkiem i wypłukałem piasek (piasek z zoologicznego) wsadziłem piękny piaskowiec który kiedyś nabyłem i jak przerwałem przygodę z akwarystyką wylądował na balkonie. Oczywiście przelałem go wrzątkiem i wypłukałem. Zalałem baniak wodą, wlałem uzdatniacz JBL biotopol, Sól do utwardzania wody SERA mineral salt i bakterię - Tropical BactoActive. Filtr serafil 1100 wypełnienie gąbka, ceramika i gośc w zoologicznym dał mi jakiś żwir do filtra (do klarowania wody) - niestety nie mam już opakowania.

Przechodząc do sedna - kupiłem dziś testy wody i parametry są mówiąc krótko śmiertelne

GH - 25

KH - 6

NO2 - powyżej 1,5

NO3 - powyżej 130

NH3/NH4 - 0,15

Testy zrobiłem po 5 dniach od zalania

PH zrobiłem od razu po zalaniu i wynosiło 7,8

Wczoraj 7,3

Akwarium 112l

Nie wiem co się dzieje... Może macie teorię na ten temat?

Opublikowano

Nie wpuściłem i nie wpuszcze jak nie będzie wszystko w porządku. Czytałem o tym cyklu ale nie ukrywam, że jest to dośc skomplikowane. Rozumiem, że mam czekac i mierzyc?

Opublikowano

Testy kropelkowe firmy zoolek test Ph JBL. Jutro zrobię wszystkie testy wody z kranu. Dzięki za pomoc trochę się uspokoiłem.

--

NO3 w kranie na poziomie 30mg

Opublikowano

proponuje poszukać jakiegoś dobrego ujścia wody... przy podmianach 20l na tydzień to nie będzie tragedii z dowozem tego :)

Opublikowano

No i mamy odpowiedz. Testy zoolek na no3 klamia. Wiec testy na ten parametr kup firmy jbl. Reszta testow moze zostac, ale ten konkretny wyrzuc do kosza.

Wysłane z LG L9