Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

yellow'ka skoczyła już do ogólnego, jak zaobserwowałem to gryzły się strasznie. Acei jest większa więc dominowała. Wrzuciłem dwa ziarna jak nie zje to nie będę dokarmiał, tylko pytanie ile wytrzyma bez jedzenia?

Opublikowano

Spokojnie wytrzyma do momentu kiedy wypuści młode. Czy ty masz kotnik podwieszany w ogólnym bo już się trochę pogubiłem ;) ?

Opublikowano

Inkubujące matki pomimo obiegowej opinii częściej jedzą niż nie jedzą w czasie inkubacji. Z moich obserwacji wynika, że z jednej strony zależy to od doświadczenia samicy a z drugiej strony do cech konkretnego gatunku. Samice spożywające pokarm wychwytują po prostu drobiny karmy z toni wodnej podczas karmienia. Nie każde potrafią to jednak robić i zdarza się że samice nie jedzą zupełnie nic. Ryby są jednak dostosowane do takich długotrwałych głodówek i nie masz powodu obawiać się o życie samicy. Bardzo dobre matki czasem giną ale po inkubacji gdy osłabione są zaganiane przez inne ryby. Zazwyczaj te umiejące spożywać karmę dłużej inkubują bo organizm im na to pozwala. Jest to cenna umiejętność bo pozwala wychować większe młode i później je wypuścić.

W twoim przypadku odpuściłbym jednak karmienie bo dawkowanie pyłków to karkołomne zadanie.

Opublikowano

Witam jak na razie Kolego to Naraziłeś swoich podopiecznych na niepotrzebne stresy na pewno nie świadomie .Samica musi mieć spokój , ona sobie poradzi wiem to z doświadczenia moja cyrtocara moori radziła sobie z 4 panami i już za drugim razem donosiła, po prostu wiedziała jak i gdzie ma pływać . Ja również uważam że niektóre samice pobierają pokarm pozostaje mi życzyć Tobie cierpliwości i powodzenia w hodowli pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Udało się;-) jest około 16 małych acei. Prawdopodobnie Yellow'ka w ogólnym też niedługo wypuści małe. Czy już wyławiać Acei z kotnika, to drugi dzień jak małe pływają samodzielnie.

Opublikowano

Samiec Acei jak zauważyłem jest bardzo "ruchliwy" ponieważ dwie kolejne samice już inkubują, jedną chyba na dniach będę odławiał. Pomóżcie teraz z karmieniem co, jak i kiedy, małe nie mają tego "woreczka". Ewentualnie może ktoś przekaże 1% dla biednych maluchów;-

Opublikowano

Hey

Mam kolejny problem. Po tym jak acei wypuściła swoje młode (22 szt. ;-)), wpuściłem yellow'ke do kotnika (do małych acei) ale nie chce wypuścić małych z pyska, 4 szt. już jej uciekły, jak długo może to trwać ?. Uciekinierzy są wielkości ok. 1,5 cm tak jak acei.