Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum,trochę czytałem,ale nie odnalazłem właściwej odpowiedzi. Akwarystyką zajmuję się ponad 20 lat,ale nie miałem nigdy do czynienia z filtracją typu sump. Nie do końca wiem jak rozwiązać zagadnienia w moim przypadku. Zastanawiam się jak zrobić taki typ filtracji w kilku zbiornikach jednocześnie. Chodzi mi o zespolenie 2 regałów z 1 sumpem(przeznaczyłem na niego zbiornik o wymiarach wys.60x45x90 więc wielkość wydaje mi się niezła.) W zamyśle planuje na 1 regale 3szt. po 200litrów,a na drugim 6szt po 100. Tylko brak mi pomysłu jak to wykonać. Miał już ktoś na forum do czyniania z takim czymś? Pytanie kieruję do osób z praktyką.:)

Opublikowano

ja widze 2 rozwiazania, kominy i na kazdym spadzie zawor do regulacji, ewentualnie pudelka przelewowe rownież z zaworami, powrot na pompie i tez zawory do regulacji

Opublikowano
Zrezygnuj z takiego pomyslu.

Kazde akwarium - oddzielna filtracja.

przedstaw argumenty dlaczego osobno jakie sa + i - tego, moze cos z doswiadczenia wiesz

Opublikowano
przedstaw argumenty dlaczego osobno jakie sa + i - tego, moze cos z doswiadczenia wiesz

Do 3 szt po 200l wystarczy zamontowac w kazdym powerhead 402 z gabka .

Jest to sprawdzone rozwiazanie i dosc tanie w porownianiu z sumpem itp.

Do tego w przypadku problemow z rybami w jednym zbiorniku nie ryzykujesz zdrowia innych ryb.

Opublikowano
Zrezygnuj z takiego pomyslu.

Kazde akwarium - oddzielna filtracja.

Specjalista nie jestem ale na zdrowy rozsadek ma to sens. W przypadku problemow w jednym z akwa nie przynosisz go na pozostale. I tak w przypadku powaznych problemow zamiast stracic ryby w polowie hodowli stracisz w jednym akwa.

Opublikowano

Nie pchałbym się w koszty wykonania sumpa przy takich małych szkiełkach. Mocny kubeł albo kubeł+wewnętrzny mechanik w zupełności wystarczą.Jeśli to ma być akwa hodowlane to nie łączenie ich wody to też dobry pomysł jak wyżej napisano. KISS - Keep it simple (and) stupid ;)