Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam na początku prosze nie krzyczec bo sie nie znam :)

poszedlem sobie do agrocentrum po kamienie do mojego malawi

ale jak jeden podnioslem to od razu pomyslalem o mojej biednej szafce :D

nie mowiac o calej masie tych kamieni

wracalem obok skladu wegla i widzialem wieellkkiiee skaly wegla

pytanko - czy mozna go (jakos po umyciu) stosowac w akwa jako dekoracje ?

czy ktos szczegos takiego juz probowal, czy zmienia parametry wody itp

mysle ze z bialym piaskiem bedzie ladnie kontrastowal :)

prosze o pomoc

Opublikowano

Nie węgla bym nie stosował.

Zawarte jest w nim dużo różnych i nieprzewidywalnych domieszek , jak np. piryt , substancje smoliste , siarczany itp. świństwa które rybom nie pomogą w rozwoju.

Tak właściwie to w węglu jest tylko ok20-30% węgla , a reszta to właśnie te domieszki.

W procesie wzbogacania , kompany jest on w roztworach różnych soli , aby zmniejszyć zawartość siarki , odrzucić większe domieszki łupka , i tym samych ulepszyć jego parametry.

Tak więc konkluzja jest taka , że wsadzając takiego kamulca do baniaka , nie wkładasz samego węgla tylko pół tablicy Mendelejewa :D

Opublikowano

Hej

Po pierwsze: tak jak napisał danielj - węgiel to skupisko wszelkiego rodzaju świństw

Po drugie: tak szalone kontrasty jak czarny-biały w akwarium wcale nie wyglądają ładnie(oczywiście to wyłącznie moje zdanie) , a na pewno nie wyglądaja naturalnie. Nie jestem przekonany czy rybska dobrze czują się przepływając cały czas nad zebrą. Ale oczywiście każdy ma prawo tworzyć swoje akwarium wg własnego gustu i upodobania.

Jeżeli upierasz sie przy czarnych kamlotach i białym piasku to poszukaj raczej czarnych łupków lub innych kamieni.(bazalt chyba występuje również w takiej kolorystyce). Aż tak dokłądnie się na kamieniach nie znam

ps. Kolego danielj - zaimponowałeś mi tą więdzą o węglu...!!!

pozdro