Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

Akwarium mi jeszcze dojrzewa, ale między czasie pojawiła mi się jedna myśl w głowie. A mianowicie mam filtr aquael turbo 1000 ale jest on duży gabarytowo jak na moje szkło 112 l. Rozmyślam nad zakupem filtra kubełkowego + jakiś prefiltr narurowy. Kubełek zasypany ceramiką, jeden kosz gąbka. Czy po wywaleniu aquaela sam kubeł dał by radę filtrować wodę mechanicznie i biologicznie zakładając, że w akwa będzie przebywał harem salousi.

Filtr jaki minie interesuje to hw-302-1000l-h (to jest ten chinol który zbiera dobre recenzje na forum)

Podpowiedzcie koledzy co o tym myślicie.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Spokojnie sobie poradzi, żeby nie otwierać kubła to ktoś montował niedawno prefiltr zewnętrzny HW 603

Znalazłem na forum pewne zdjęcie z fajnym rozwiązaniem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/944d91f640569b4f.html tuba wypełniona watą lub gąbką akwarystyczną zamiast HW603 (bo słyszałem że się rozszczelnia). Jest tylko teraz pytanie czy filtr HW 302 to uciągnie, czy nie jest za słaby?

Opublikowano
To nie żadna tuba tylko korpus narurowy :). Przepływ na pewno trochę spadnie, jak mocno to zależy czego użyjesz jako medium filtracyjne.

Eljot a co Twoim zdaniem było by najlepsze, jaka gąbka? Może masz już jakieś doświadczenia?

Opublikowano

Najlepsze są oryginalne wkłady sznurkowe http://www.woda.com.pl/index.php?p474,pp100-dokladnosc-filtracji-100-mikronow-wklad-do-zgrubny-sznurek-polipropylenowy możesz również po zużyciu jednego wkładu, odwinąć sznurek i na rurkę która zostanie, naciągnąć/nawinąć nie za gęstą gąbkę, lub owinąć ją watą filtracyjną http://sklep.oczkowodne.net/p167,wata-filtracyjna-sera-filterwatte-500-g.html

Opublikowano

Panowie a czy zamiast filtra sznurkowego lub waty można w korpus włożyć gąbkę akwarystyczną? Moim zdaniem jest to wygodniejsze rozwiązanie ponieważ raz na jakiś czas można ją wyjąć umyć włożyć i dalej śmiga. Nie wiem jak to jest z watą czy tym filtrem sznurkowym?

Opublikowano
Panowie a czy zamiast filtra sznurkowego lub waty można w korpus włożyć gąbkę akwarystyczną?

możesz również po zużyciu jednego wkładu, odwinąć sznurek i na rurkę która zostanie, naciągnąć/nawinąć nie za gęstą gąbkę

Samo wciśnięcie tej gąbki bez rurki nic nie da, bo woda przepłynie nad gąbką a nie przez nią.

• Dziękuję 1