Skocz do zawartości

140l, Pyszczak Saulosa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie przeprowadziłem testy:


KH: 11

GH: 19

NO2: 0

NO3: 0-5

PH: 8

NH4: 0

NH3: 0


Temperatura: 26-27


92071895.jpg


Kryptokoryna już wywalona. Został tylko Anubias.

Opublikowano

Od 7 lutego Saulosi w zbiorniku. Sprzedawca w sklepie stwierdził, że przy sposobie w jaki wspomogłem dojrzewanie zbiornika już można je wpuścić.


Właśnie przeprowadziłem testy:

KH: 10

GH: 19

NO2: 0,2

NO3: 5

PH: 8

NH4: 0,5

NH3: 0,03

Temperatura: 27-28


Od 9 lutego pojawiły się delikatnie zielone glony na wapieniu filipińskim i piasku. Rybkom zdarza się, że ocierają się bokiem o podłoże, ale rzadko. Napowietrzanie chodzi cały czas. Nie robiłem jeszcze podmiany wody.


Czekam na sugestie.

Opublikowano

Zgodnie z testami które wykonałeś woda nie jest gotowa na przyjęcie rybek.

NO2- 0,2

nh3/4- wykrywalne testami

Powyższe wartości powinny być niewykrywalne testami, co będzie świadczyło że biologia zaczeła działać, a kolejnym dowodem powinien być wzrost no3 (czyli efekt pracy bakteri w filtrze biologicznym).

Jeżeli chodzi o ocieranie się rybek o podłoże to najczęściej jest to efekt wykrywalnych wartości no2 , nh3/4.


Reasumując jak to zwykle bywa pan sprzedawca w akwarystyku nie miał racji.

  • Dziękuję 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.