Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

325 L - z Holendra do Malawi

Witam Wszystkich

W najbliższym czasie zamierzam po latach zmienić swoje "preferencje" akwarystyczne :) z typowego roślinnego holendra na Malawi właśnie , i cieszę

się z tej decyzji bardzo.

Mam jednakże kilka pytań odnośnie filtracji. Otóż jako biologa chcę wykożystać dotychczasowy - unimax 700 i planuje go zasypać czymś takim

- 2-wie komory dolne - lawa wulkaniczna 10-15 mm

http://allegro.pl/lawa-wulkaniczna-10-15mm-1l-wklad-do-filtra-jakosc-i2988579077.html

- 3-y komory górne - żwir koralowy 0,8-1,2 mm

http://allegro.pl/aquawild-zwir-koralowy-koral-1kg-0-8-1-2mm-i2972344794.html

Jako mechanika to planuje zakup AQUAEL FILTR Turbo 1500

Obsada jaką planuje na początek to:

Cynotilapia afra

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano"

Labidochromis caeruleus

Czy sądzicie, że dobrze wybrałem , czy należy coś zmienić ?

Czy filtr biologiczny powinien chodzić na max-a , czy też może być troszke przykręconu

W oczekiwaniu na Wasze uwagi - pozdrawiam

Opublikowano

Generalnie IMHO dobrze pokombinowałeś.

Zamiast lawy możesz dać bio-ceramikę no i dałbym w odwrotnej proporcji.

2 komory na żwir, 3 na filtrację biologiczną (choć żwir też robi za biologa)

Filtr na full ale na wloty prefiltr obowiązkowo.

Obsada w porządku. Sam planuje podobną.

Opublikowano

... no oczywiście że na wloty założona będzie gąbeczka, zapomniałem napisać o tym.

a mam jeszcze jedno pytanko do Was odnośnie oświetlenia.

Planuje zastosować jedną świetlówke 36 W długości około 120 cm - tak prawie na długość mojego baniaka, i jedną 15W długości około 30 cm tak aby środek był bardziej oświetlony.

Z czasem dodam jakieś paski diodowe, ale muszę je z Polski sprowadzić bo w holandii to wyboru żadnego nie ma, a jak już coś jest to za kase taką że aż grzech by był kupić.

Czy więc takie oświetlenie będzie oki, glonów sie nie boje - w tym biotopie tak ma być

Opublikowano

Będzie optymalnie. Zwłaszcza, że będziesz mógł wyłączyć 15W, jeżeli będzie za dużo światła. Pasków diodowych nie musisz dokładać. Pomyśl nad połączeniem świetlówek JBL Solar Natur (większa) i JBL Solar Color (mniejsza). Powinno dać bardzo fajne połączenie pewnie je u siebie dostaniesz bez problemu.

Opublikowano

... też myślałęm o tych świetlówkach, poszukam tu, ale najpweniej to chyba w polsce dopiero je kupie, bo tu to tylko produkty sera i tetra są dostępne

--

Dzięki wielkie Bojar za info, mam jeszcze pytanie/wątpliwości odnośnie filterka wewnętrznego. Czy ta 1500-setka nie będzie za słaba, czy lepiej od razu coś o przepustowości 2000 l/h wybrać ?