Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow!

Kilka slow o mnie...

Nie wiem jak inni forumowicze, ale ja zaczynalem od zlotej rybki. Swego czasu bardzo chcialem trzymac jakiekolwiek rybki a moja dziewczyna (obecnie zona) nie byla co do tego pomyslu przekonana wiec na zareczyny kupilem jej zlota rybke;)))

Po dwoch latach trzymania zlotych rybek w akwarium o pojemnosci 45ltr nastapil czas na zmiany - wieksze akwarium (125ltr) i nowe rybki...

Wyszukiwarka poszla w ruch i zakupliem 10 mlodych Pseudotropheus Saulosi (jak sie pozniej okazalo byly 3 samice i 7 samcow). Gdy jedna z mlodych samic zostala zabita przez ciagle napastowanie ze strony plci meskiej postanowilem pozbyc sie nadmiaru samcow i na koniec zostalem tylko z dwoma samcami i dwiema samicami.

I tak przez 1.5 roku hodowalem Ps. Saulosi.

Ale ze apetyt rosnie w miare jedzenia i trafila sie okazja wiec kupilem akwarium o pojemnosci 450ltr.

Pod wplywem euforii kupilem rybki od kolesia ktory rezygnowal z hobby - i to byl moj najwiekszy blad.

Tak wiec skonczylem z obsada z ktorej nie jestem zadowolony i planuje w najblizszym czasie odsprzedac wiekszosc rybek z mojego akwarium i zaczac od nowa.

Na chwile obecna w moim akwarium plywaja:

-ps. saulosi (2x samce, 2x samice) - zamierzam dokuipic pare samic,

-ps .acei (x3 ciezko okreslic plec) - zamierzam dokupic x3

-protomelas tanzania (1x samiec, 2x samice) - zamierzam sprzedac

-ps. elongatus usisya - nie jestem w 100% przekonany (1x samiec) - zamierzam sprzedac

-ps. elongatus chewere - nie jestem w 100% przekonany (1x samica) - zamierzam sprzedac

-aulocanora jacobrefei memelala (zaczynaja sie wybarwiac wyglada na 1x samica, 2x samiec) - zamierzam sprzedac

- 2x z grupy aulocanora - musze sie dowiedziec co to jest - 1x zaczyna sie wybarwiac, 1x wyglada na mala samice protomelas tanzania - zamierzam sprzedac

-1x metriclima gershekei (1x samiec) - zamierzam sprzedac

-4x Synodontis Eupterus - zamierzam sprzedac x1 najwiekszego

Cala moja dotychczasowa wiedza o pyszczakach opiera sie na ksiazce Eda Koningsa "Back to Nature - przewodnik po swiecie pielegnic z malawi" ,wyszukiwarki google i forum brytyjskiego.

Musze przyznac ze zakup od osoby rezygnujacej z hobby byl nie przemyslany i lekkomyslny jako ze w 100% nie wiem czy rybki ktore kupilem sa rzeczywiscie rybkami o ktorych mowil koles.

Obecnie mieszkam w Szkocji. Moje przyszle rybki zamierzam kupic od hodowcy z bardzo dobra renoma - co by w przyszlosci cieszyc sie rybkami bez zbednych nerwow i niepewnosci co plywa w akwarium.

Poki co zbieram pieniadze i przegladam ksiazke w poszukiwaniu mbuna ktore bede trzymal.

Dobra - nie bede dluzej przynudzal

Pozdrawiam serdecznie,

Opublikowano

Również witam. Fajny baniak, porąbana obsada ;) ale widzę że już poukładany plan nowej czyli jest dobrze. Pozdrawiam.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Witamy na forum :) Fajnie, że się dokształcasz i chcesz prawidłowo zbudować obsadę. Akwarium fajne więc na pewno będzie przynosić dużą frajdę.

Opublikowano

Dziękuje za powitanie. W ramach aktualizacji - dokupiłem wczoraj 3x saulosi (mam nadzieje ze same samice). Trudno określić jako ze maja dopiero 4cm. Przechodzą teraz kwarantanne. No i przy okazji trochę podrosną przez te 4 tygodnie...

Większość rybek sprzedałem - zostałem tylko z saulosi, acei i synodontisami. Planuje teraz nowa obsadę, ale jakoś ciężko zdecydować co ma pływać...

A oto fotka mojego akwarium:

IMGP6360_zpsb2fc3ebc.jpg

W niedalekiej przyszłości zamierzam popracować nad tłem wewnętrznym...