Skocz do zawartości

czy pH 8,7 nie jest za wysokie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak w temacie, napchałem dolomitu i pH pnie się w górę, po 2 tygodniach od startu jest 8,7.

kiedy zacząć zbijać?

Myślę, że nie ma co zbijać, tym bardziej, że zbiornik jeszcze nie dojrzał. U mnie w jednym zbiorniku mam cały czas pH na poziomie 8,50-8,60 i tak od kilku lat, ryby czują się świetnie. Poziom pH będzie istotny przy wpuszczaniu ryb. Trzeba będzie jest stopniowo aklimatyzować.

Czym mierzysz pH?

Opublikowano
Myślę, że nie ma co zbijać, tym bardziej, że zbiornik jeszcze nie dojrzał. U mnie w jednym zbiorniku mam cały czas pH na poziomie 8,50-8,60 i tak od kilku lat, ryby czują się świetnie. Poziom pH będzie istotny przy wpuszczaniu ryb. Trzeba będzie jest stopniowo aklimatyzować.

Czym mierzysz pH?

ryby w tym zbiorniku mieszkają od początku, bo jest to przesiadka na większy na dojrzałej wodzie z dojrzałym filtrem.

zmieniłem jednak kamienie, wcześniej miałem piaskowce(ale nie mierzyłem pH)

mierzę pH-metrem Hanna, dokładnie takim:

http://www.hanna-polska.pl/produits.asp?langue=en&famille=3&type=8&modele=338

Opublikowano
ryby w tym zbiorniku mieszkają od początku, bo jest to przesiadka na większy na dojrzałej wodzie z dojrzałym filtrem.

zmieniłem jednak kamienie, wcześniej miałem piaskowce(ale nie mierzyłem pH)

mierzę pH-metrem Hanna, dokładnie takim:

http://www.hanna-polska.pl/produits.asp?langue=en&famille=3&type=8&modele=338

Dobry sprzęt. Dobrze go skalibrowałeś?

A jakie masz pH i kH w wodzie kranowej?

Opublikowano
Dane z WIK-u to jedno, a czasami to co płynie z kranu, to już zupełnie coś innego. Mierzyłeś kranówkę pH-metrem? Masz test na twardość węglanową?

kranówka ma 7,8, twardość, jak napisałem - testem paskowym JBL -ok. 8

przez ponad rok nie badałem tego parametru w labie,

pamiętam, że przy starcie poprzedniej banieczki mierzyłem i wszystkie parametry były zgodne z faq.

Opublikowano

W takim razie nie dodawaj NaHCO3 do wody przez kilka podmian i mierz parametry, oczywiście jeśli chcesz obniżyć, a przynajmniej nie podnosić pH. W to, że jest to zasługą/winą dolomitu coś nie bardzo chce mi się wierzyć.

Z drugiej strony zostawiłbym tak jak jest.

• Dziękuję 1
Opublikowano
W takim razie nie dodawaj NaHCO3 do wody przez kilka podmian i mierz parametry, oczywiście jeśli chcesz obniżyć, a przynajmniej nie podnosić pH. W to, że jest to zasługą/winą dolomitu coś nie bardzo chce mi się wierzyć.

Z drugiej strony zostawiłbym tak jak jest.

pytanie było, czy nie jest za wysokie - jeśli nie jest to nie ruszam - pyśki wyglądają na zadowolone.

dzięki kolego za pomoc:)