Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem ciekawy dlaczego moje dwa samce Pseudotropheus saulosi się tak zachowują, a sądzę że tu znajdę odpowiedź.

Akwarium:200 l (samej wody ok 170-180L)

filtr: HW-303; media: ceramika, bio kule, keramzyt, wata sera.

temp: ok 26

Podłoże:piasek kwarcowy; kamienie: gnejs

Obsada: 8x Pseudotropheus saulosi ( w tym 5 samców i 3 samice: wiem, że tak nie ma być ale jeszcze nie zdążyłem pozbyć się 3 samców)

Historia jest następująca:

Zaczynałem ponad rok temu od 6 małych saulosi z czego po przebojach chorobowych ostały mi się tylko 2 (o tych problemach już na forum pisałem, po zastosowaniu leczenia do tej pory wszystko gra). Okazało się, że te dwa to samiec i samica. Po kilku tygodniach dokupiłem 6 znowu młodych saulosi. "Stary" samiec po jakimś czasie poustawiał wszystkie ryby i to on rządził w akwarium. Po jakimś czasie jeden z "młody" samiec próbował wywalczyć coś dla siebie ale został pokonany. Tu muszę zaznaczyć, że te tylko te dwa samce ("stary" i "młody") zaczęły się wybarwiać z tym , że "stary" znacznie wcześniej i intensywniej. Od tamtej pory "stary" przez kilka miesięcy rządził niepodzielnie.

Ok. 2 tyg. temu "młody" nabrał intensywniejszych kolorów i doszło ponownie do walki. Byłem przekonany, że "stary" wygrał ale kilku dniach obserwuję dziwne zachowanie:

gdy światło jest zgaszone "stary" ma intensywne kolory i panoszy się po cały baniaku, a "młody" ma kolory blade i nie wchodzi w drogę "staremu".

Wszystko się zmienia gdy zaświecę światło: "stary" traci kolory, "młody" nabiera kolorów stroszy się i w efekcie czego "stary" ucieka w okolice swojej jaskini i trzyma się blisko niej a gdy "młody" podpływa bliżej ucieka do niej. Teraz "młody" jest panem w baniaku.

Dodam, że "stary" jest widocznie większy od "młodego".

Reszta samców raczej zniewieściała i trzymają się z samicami.

O co tu chodzi? "stary" po zaświeceniu światła dostrzega wybarwionego samca do czego nie jest przyzwyczajony i ucieka? Co o tym myślicie?:)

Przy okazji mam drugie pytanie:

Jaki gatunek mogę jeszcze wpuścić do akwa bo trochę nudnawo?:)