Skocz do zawartości

Czy dobrze wystartowałam ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zalałam, dzisiaj rano (piątek) dodałam bakterii, niestety były tylko z Tropicala BactoActive. Czy w poniedziałek wpuścić rybki startowe, czy jeszcze coś zrobić ? Chcę się upewnić, żeby czegoś nie zawalić na początku :)

Opublikowano

Możesz wpuścić rybki startowe...ale ja bym tego nie zrobił, bo ich szkoda. Wlej troszkę uryny, to najlepszy sposób :D

A na początek, poczytaj o cyklu azotowym (i ogólnie całe FAQ). Czeka Cię 3-4 tygodnie dojrzewania.

Opublikowano

O cyklu azotowym czytałam i całe FAQ też. Od roku się przymierzałam do tego akwarium, więc miałam trochę czasu na lekturę :)

Tzn., że ta uryna miałaby być pożywką dla bakterii ? Jakoś nie mogę się przekonać do tej uryny ;)

Opublikowano

To najlepszy sposób bo nie "męczysz" ryb. Sam startowałem na urynie (dałem ok. 5ml na 100l wody) i na ampułkach BioDigest. Baniak dojrzał w 2 tygodnie! Naprawdę polecam, choć też miałem obawy.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Jakoś nie mogę się przekonać do tej uryny

Wykorzystaj amoniak spożywczy, przynajmniej nie zapaskudzisz akwa innymi związkami które można znaleźć w urynie.

Opublikowano

Chyba bez rybek startowych się nie obędzie, bo moje trzyletnie dziecko nie może pojąć jak to akwarium bez "lybek".

Mam nadzieję, że przeżyją. Myślicie, że 4 Danio wystarczą ? Nie chcę gupików, żeby mi się tak nie namnożyły strasznie.

Zrobiłam dzisiaj pierwsze testy ( po 3 dniach od zalania ) tak z ciekawości, żeby mieć do czego porównywać i wyszło :

pH 7,4

GH 7

KH 7

NH3 0,5

NO2 0

NO3 4

Aha, mam jeszcze posadzone dwie rośliny : nurzańca i żabienicę takie duże, wyrośnięte. czy to ma wpływ na dojrzewanie akwarium ?

--

4 Danio pływają, dzieci przyklejone do szyby, każda rybka ma już swoje imię :) Dolałam jeszcze bakterii, bo nie wiem czy te wlane trzy dni przed rybami nie wyginęły z braku pożywki.

Kiedy zrobić następne testy ? Czy na początku wystarczy badać tylko NH3 i dopiero jak zacznie spadać to NO2 i NO3 ?