Skocz do zawartości

Woda twarda jak kamień.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do założenia akwarium, dziś sprawdziłem twardość wody w kranie (test kropelkowy oczywiście), wynik to:

- kh 19

- gh 26

Obawiam się czy to nie za twarda woda do podmian, by stosować ją bez uzdatniania. A jeśli o tym mowa to co wybrać - wkłady zmiękczające w filtrze narurowym, na ujęciu wody, czy mieszanie z destylowaną? A może nie zawracać sobie tym głowy i lać ją prosto do szkła? Planuję 300l baniak więc zależy mi na jak najprostszym przygotowaniu tych 10-20% do podmiany.

Opublikowano

Rzeczywiście masz piach w kranie , może testy coś oszukują ! Wejdź na stronę firmy dostarczającej wodę do ciebie i tam spytaj dokładnie jaką masz wodę w kranie i w tedy będziesz miał pewność jaka dokładnie masz wodę.

Opublikowano

Nie, nie oszukują. Wcześniej kontaktowałem się z lokalną stacją uzdatniania wody (Sanepid) z pytaniem o parametry wody w kranie, ale ponieważ do miejsca gdzie mieszkam trafia woda z dwóch ujęć podziemnych otrzymałem wyniki uśrednione. Zakładałem jakieś przekłamanie, ale dzisiejszy test to potwierdził, wniosek - parametry w obu ujęciach muszą być mocno zbliżone do siebie.

• 9 lat później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.01.2013 o 14:44, eljot napisał:

Jak Ph i NO3 masz dobre to nie ma co kombinować.

Podpinam się do tematu. Ph 8.0 i NO3 tez super ale gh powyżej 30 a kh-7. Moge w akwarystycznym kupić wode z filtra odwróconej osmozy ale co wtedy z pH. 

Czy zbyt twarda woda nie zaszkodzi pyszczakom ??

Edytowane przez Witek
Opublikowano
20 minut temu, Witek napisał:

Czy zbyt twarda woda nie zaszkodzi pyszczakom ??

Nie zaszkodzi, nie musisz się tym przejmować. Dbaj o pozostałe parametry i wszystko będzie ok. 

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Witek napisał:

ale gh powyżej 30 a kh-7.

Gdy podawałem sodę  miałem odwrotnie: wysokie KH 20 a GH5 przy  pH8  prze kilka(naście) lat  i było OK.  Zaprzestałem podawania sody to KH mam 4   a GH2-3  przy pH 7.4.  ale to już inny biotop.

• Dziękuję 1