Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oba filtry są porządne i ogólnie polecane ale jeśli patrzeć na zużycie prądu to JBL ma tylko 11W podczas gdy HW-303b ma 35W ale chińczyk wydajność ma o 500 L/H więcej, ja bym brał chinola

• Dziękuję 1
Opublikowano
Oba filtry są porządne i ogólnie polecane ale jeśli patrzeć na zużycie prądu to JBL ma tylko 11W podczas gdy HW-303b ma 35W ale chińczyk wydajność ma o 500 L/H

Za to Hw-302 ma 1000l/h (wg. producenta) co w zupełności wystarczy na biologie, 18W i kosztuje ponad połowę mniej od JBL. Nie żebym do czegoś namawiał lub coś odradzał bo faktycznie oba filtry warte swojej ceny.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mam oba te filtry tzn. HW-302 oraz JBL E901 CP. Różnicy prawie żadnej więc po co przepłacać? JBL jest słyszalny a o HW zapomniałem, że mam.

Nie zastanawiaj się tylko bierz HW-302 (w zupełności styknie do 200l) a różnicę w cenie przeznacz na ryby z "pewnego" źródła ;)

Pzdr.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Prosze o pomoc przy wyborze filtra do 200 l akwarium (...) i moze poradzicie cos innego pozdrawiam

Jeśli jeszcze nie podjąłeś ostatecznej decyzji to ja ze swojej strony polecam Unimax'a firmy Aquael. Wg mnie plusy tego sprzętu są następujące:

- niskie zużycie energii (11W),

- duża pojemność (4 koszyki x 1,3 l + możesz ewentualnie jeszcze wykorzystać dodatkowe miejsce przeznaczone na lampę UV lub grzałkę)

- dobry serwis Aquaela i łatwy dostęp do części zamiennych (dodatkowy plus to 36 miesięcy gwarancji producenta zamiast 24 miesięcy w przypadku "chińczyków").

A tak od siebie mogę dodać, że sprzęt jest solidnie wykonany, cichy i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony (co nie oczywiście nie oznacza, że z "chińczyka" nie będziesz zadowolony) ;-)

Niemniej jednak masz jeszcze jedną alternatywę do rozważenia ;-)