Skocz do zawartości

NO3 a dodatkowa filtr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zastanawiam się nad kupnem dodatkowego Filtra zewnetrznego JBL E1501 GREENLINE. Chcę go zakupić z powodu wysokiego NO3 w akwarium. Mam pytanie czy taki zabieg pomoże obniżyć poziom NO3 w akwarium??

Sytuacja w chwili obecnej wygląda następująco:

No3 w kranie 20mg/l. W akwarium utrzymuje się stężenie przed podmiana 60mg/l a po podmianie spada do 40-50. Wodę wymieniam co tydzień ok 35-40%. Reszta parametrów w normie Cl2-0 ,ph-8.0, kh-6, gh-14, no2-0

Obecnie posiadam zewnętrzny JBL cp-500 cristal profi 1200l/h i mechanika 600l/h. Akwarium 375l. Obsada to 40 młodych mbuna 3-5cm czekam az podrosną i będzie redukcja do 20-25 sztuk. Dodam ze ryby nie są przekarmiane. Do podmian wody używam microbe-lift xtreme i co tydzien dodaje bakterie z tej samej firmy specjal blend według instrukcji. Akwarium założone ponad 2 miesiące temu i ciągle utrzymuje się w nim okrzemka(pewnie przez wysokie NO3).

Opublikowano
Mam pytanie czy taki zabieg pomoże obniżyć poziom NO3 w akwarium??

Nie, kubeł nie usunie ci NO3, w twoim przypadku to hydrponika, denitryfikator lub przepuszczenie wody do podmian przez filtr RO.

Opublikowano
Najlepszym wyjściem był by filtr RO, jeśli możesz zainwestować w nowy filtr to spróbuj, na pewno gorzej nie będzie ;)

Nowa inwestycja w filtr , czyli kubeł ?

Opublikowano
Filtr RO ma niewiele wspólnego z "kubłem" :)

Wiem eliot , co to jest RO . Ja z wypowiedzi donkamilo odniosłem wrażenie , że przez RO niech przepuszcza wode , ale jak może zainwestować w nowy kubeł to niech go zakupi , który nie zaszkodzi. A przecież nic mu to nie da na NO3).

Stąd moje pytanie !

Opublikowano

Dodatkowy kubeł to jak już pisałem zbędny wydatek, zwłaszcza że ten który ma jest ze sporym zapasem jak na biologa, więcej NO3 mu nie wyprodukuje;) (bo takie jest zadanie kubła).

Opublikowano

Może ktoś polecić taki Filtr RO, który się nada do mojego akwarium? tylko ze RO obniży ph i demineralizuje wode tak?lepszym wyjsciem nie będzie denitryfikator?