Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy spotkał sie ktos z wymiotami u ryby, samica yellow tydzen po wypuszczeniu mlodych zaczela wymiotowac to byla biala maz w takim stopniu ze cale akwarium zapaskudzila jestem w szoku.

Opublikowano
czy spotkał sie ktos z wymiotami u ryby, samica yellow tydzen po wypuszczeniu mlodych zaczela wymiotowac to byla biala maz w takim stopniu ze cale akwarium zapaskudzila jestem w szoku.

Nie chcę Ci dodawać pracy, ale dobrze byłoby uzupełnić wątek o informacje, o których mowa pod tym linkiem: http://forum.klub-malawi.pl/choroby-leczenie-profilaktyka-zasady-dzialu-t12449.html

Sugeruję uzupełnić lakoniczny opis, a wówczas postaramy się pomóc w miarę możliwości.

Tak na "gorąco", jedyne co mi przychodzi na myśl to ryba wydala nadmiar śluzu w związku z infekcją pasożytniczą (wicienie, przywry), ale tego rodzaju dolegliwościom towarzyszą również inne objawy.

Opublikowano

woda jest ok (mamy ją najlepsza w polsce na pomorzu:D )

akw.300

obsada afra i yellow ok.15 ryb

gh9

kh8

ph8

no2 0

no3 10

filtr. midikani800,mech at203+jvp

pokarm,new era,naturefood,hikari

dzisiaj widze ze ma sie dobrze je normalnie, zauwazylem tylko czestsze obcieranie sie ryb, na skorze nic nie widac

Opublikowano
Wicienie? Chyba chodziło o nicienie. Te drugie bytujące w jelitach to wiciowce. Przywry pasożutują na skrzelach ryb.

Dokładnie tak :-) Dziękuję za czujność i sprostowanie. Pisanie z dzieckiem na kolanach nie zawsze pozwala na należytą koncentrację ;-)

Opublikowano
No3 podejrzanie niskie.

Mozesz podac nh3/4?

Jak dlugo dziala zbiornik?

dlaczego uwazasz ze podejrzanie niskie jest no3?

u mnie utrzymuje sie na poziomie 5-10(bez uzywania absorbenow)

a robie podmiane 2x w tyg. 10% i 15%