Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj zauważyłem takie małe strupki przy łuskach u mojego yellowka. niewiem co to może być. Przesyłam link do filmu na którym w miarę to wiadać. Dodam że wczoraj wpuściłem kilka nowych pyszczaków.

Opublikowano

Niestety nagranie nie jest w jakości HD ;-) i niezbyt dokładnie widać, ale na pierwszy rzut to efekt uszkodzeń mechanicznych skóry (uszkodzony naskórek i przemieszczenie łusek z torebek łuskowych). Nie wiem jak długo masz pyszczaki, ale tego rodzaju uszkodzenia nie są czymś rzadko spotykanym w przypadku ryb z biotopu Malawi.

Opublikowano

Mi też to wygląda na poszkodowanego w bójce! A jeśli mogę zapytać to jakiej wielkości masz zbiornik, z jaką obsadą i ile rybek w nim pływa?

Bo po obejrzeniu filmiku mam wrażenie że masz znacznie przerybiony baniak.

Jakie ostatnio rybki wpuściłeś?

Wysłane z mojego Galaxy S III, za pomocą Tapatalk'a

Opublikowano

wiem wiem przerybienie.. Ale jutro już sprzedaje sporo rybek. Mam jeszcze jedno pytanie. Mam parę red redów które właśnie podchodzą do tarła i zaobserwowałem u samicy jak wypuszcza jakąś substancje z kanału rodnego (bo to na pewno nie był odbyt) co to może być?

Opublikowano
zaobserwowałem u samicy jak wypuszcza jakąś substancje z kanału rodnego (bo to na pewno nie był odbyt) co to może być?

Zapewne ma wysunięte pokładełko, co świadczy o tym, że ryba jest gotowa do tarła. Pokładełko służy do uwolnienia ikry ;-)