Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpinam się, aby nie tworzyć niepotrzebnie nowego tematu.

Zakładam kotnik 63 litry, woda odlana z głównego akwarium. Filtr wewnętrzny JBL CristalProfi i80 - budowa modułowa - gąbka i wkład biologiczny JBL MicroMec. Chcę dodać do filtra Prodibio BioDigest, ale nie wiem ile go wlać.

Szukałam informacji na internecie, ale są sprzeczne. Będę wdzięczna za pomoc.

Opublikowano

Prodibio BioDigest jest na 1000L wystarczą ci 4 krople tylko po co to skoro wodę wlewasz dojrzałą ? niech filtr pochodzi wcześniej to osiedlą się na nim bakterie no chyba że zależy ci na czasie to BioDigest jest naprawdę rewelacyjny !

Opublikowano

Przy zakładaniu kotnika nie przelewaj starej wody! Młode rybki są bardzo wrażliwe na złą jakość wody, jeśli biologa nie będzie można zaliczyć wtopę z amoniakiem. Lepiej posłużyć się pewnie zastartowanym filtrem, np. podłączyć gąbkę z mechanika pracującego w głównym akwa do małej głowicy w kotniku, to załatwia sprawę nitryfikacji.

Opublikowano

Tydzień temu odlałam wodę z głównego zbiornika i wylałam do kotnika. Na wkład biologiczny w filtrze wylałam pół ampułki Prodibio Biodigest. W sklepie, gdzie ją kupiłam dawkowanie było opisane " 1 ampułka na 120-1000 litrów". W kotniku nie ma jeszcze żadnych rybek, ponieważ spóźniłam się i samiczka wypuściła rybki. Kolejna samiczka jest kotna i za dwa tygodnie chciałabym ją wpuścić do kotnika.

Powinnam wylać tą wodę, nalać świeżej z kranu i odczekać 3 tygodnie? Czy wystarczy zrobić podmianę wody w kotniku?

Opublikowano

Do czas aż wprowadzisz tam nowego lokatora te akwa powinno dojrzeć nawet jeśli nic z nim nie robić. Oczywiście zakładam,że bakterie azotowe w wodzie miałyby co przetwarzać. Ja bym po prostu zaczekał, filtr włączony.

Opublikowano

Filtr cały czas pracuje (wkład biologiczny plus gąbka). Czy za dwa tygonie mogę wpuścić do tego kotnika samiczkę? Miną wtedy trzy tygodnie od założenia kotnika z wodą z głównego zbiornika.

PS. Rozumiem, że mam nie robić przez ten czas żadnych podmian w kotniku, by woda mogła "dojrzeć".