Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jaki byście mi polecili żwirek do akwa i jaki kolor? będę zakładał tło strukturalne jasny kamień juwela i chciałby chyba też dać jasny żwirek na pewno nie piach. Tylko nie wiem który najlepiej wybrać. Może coś mi polecicie?

Opublikowano

Kolego ja też jestem na etapie zakładania akwarium, rozważałem żwirek lub piasek kwarcowy. Wybrałem żwirek o dwóch frakcjach i go pomieszałem jest super nic nie pyli. Kamyczki w żwirku są jasno kremowe. Po wyłożeni do akwa wygląda fajnie. Żwirek kupiłem w bricomarche po 2,49 za 2kg.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Też właśnie myślałem żeby wymieszać żwirek jasny ale nie wiem z jakim kolorem czarnym? sam nie wiem ale muszę spróbować. Dzięki.

Pzdr

P.S ale widzę, że nie ma tego sklepu w wawie będę szukał gdzie indziej.

Opublikowano

0,5 to nie jest żwirek :)

IMHO najlepszy piach to właśnie grubszy 0,8-1,5 mm.

------------------------

Osobiście mam mieszankę piasku różnej granulacji z odrobiną grubszego żwirku (20-1), tak dla urozmaicenia.

Opublikowano

Potwierdzam, pyszczaki to ryby ciągle kopiące pod kamieniami i zmieniające "umeblowanie" w zbiorniku, żwir dla nich to tak jak byś ty spał na batonie, piasek kwarcowy lub zwykły rzeczny

Opublikowano

Frakcje:

średnica > 75mm - kamień

2mm - 75mm - żwir

0,05mm - 2mm - piasek

0.002mm - 0,05 - pył

średnica < 0,002 - ił

Podział na piaski i żwiry drobne, średnie itd nic nie wnosi do tematu więc go nie podaję, zainteresowanych odsyłam do Polskiej Normy gruntów budowlanych. Jeżeli chcesz uniknąć długotrwałego płukania, pylenia itp to warto przesiać piasek przez sito o oczkach mniejszych niż dolna granica frakcji, moim zdaniem 0,5mm do 1mm powinno być ok, wtedy pyły, iły i drobne piaski można odrzucić.