Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwarium 240l i chce kupić filtr zew. JBL 1501 i na rurce wylotowej zamontować lampę UV http://allegro.pl/lampa-uv-9w-sterylizator-uv-c-jakosc-i-cena-i2905481008.html czy bardzo mi to zmniejszy przepływ przez filtr? tzn czy ta lampa spowoduje mniejszy przepływ l/h ?

(obecnie posiadam e700 ale nie wiem czy sobie poradzi w 240l akwarium ? ? ?)

ps. macie jakieś inne propozycje co do filtra zewnętrznego na taki litraż?

Opublikowano

Lampa powinna mieć określony przez producenta maksymalny przepływ, przy którym sterylizacja jeszcze działa. Sprawdź w instrukcji/karcie katalogowej itp. Żeby nie blokować całego filtra można zastosować trójnik.

Opublikowano

Tylko czy aby w naszym przypadku zakup lampy UV w ogóle ma sens ? Prawdę powiedziawszy wykorzystanie tego rodzaju sprzętu będzie miało miejsce w incydentalnych przypadkach (jeśli w ogóle ).

Jeśli nie przesadzisz z obsadą (ilość ryb) to ten filtr e700 spokojnie sobie poradzi w Twoim akwarium. Ja bym nie kombinował ;-)

Opublikowano

Nie kupowałbym innego filtra powinien Ci wystarczy ten e 700. Jeżeli nie przerybisz akwarium. Co do wewnętrznego zaopatrz się w coś o przepływie 2000l/h npat203 z gąbką lub aquel cyrkulator 2000 z gąbką.

Uważam ze nie potrzebna jest lampa UV

Opublikowano

No mam ten e700 z filtrem UV na wylocie i mechanika AQUAEL Circulator 1000l/h z gabka i fajnie to dziala ale w akwarium 128l :) a teraz bedzie 240 i sie zastanawiam.

Obsada to max 12 sztuk.

Opublikowano

To mówisz że e700 do 240l jest wystarczający?

a nie wiesz może czy ten AQUAEL 2000l głośno pracuje? Bo ten 1000l który posiadam śmiga fajnie a akwarium mam w pokoju gdzie śpie więc musi być cisza :)

Opublikowano

Mój Aquael Circulator 2000 pracuje cicho. Poprzednio używałem Atmana AT-203 i jest odczuwalna różnica w głośności pracy.

Wprawdzie sprzęt o wydajności 2000 l/h musi być delikatnie słyszalny, ale myślę, że się wyśpisz ;-)