Skocz do zawartości

Elektroniczny tester PH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki aarset;)

Panowie, z wykształcenia jestem chemikiem analitykiem. Dlatego takie zabawki udające prawdziwe urzadzenia pomiarowe raczej nie przypadną mi do gustu (tak jak lekarzowi cisnieniomierz z tesco za 49.99).

Opublikowano

Aarset - może i masz rację że jest pewnie wiele urządzeń, - nie wartych swojej ceny dla zastosowań amatorskich.

Mam to urządzenie - http://reefshop.pl/eshoper/pl/p/Aqua-Medic-T-Controller-2001-C/236

ale woda w akwarium jest tak samo grzana (regulowana) jak gdybym miał grzałkę z termostatem za 10 x mniejszą cenę. tak samo jest z tym urządzeniem.

Co do lekarzy i mierzenia ciśnienia? - sorki w wielu gabinetach widziałem te z TESCO lub LIDLA.

Co do innego argumentu - jestem politykiem i jeżdżę limuzyną BMW 7 - nie wyobrażam sobie aby jeździć czymś gorszym.

To ironia do tego, że pracujesz w laboratorium. Moje akwarium to nie profesjonalne środowisko badawcze a tylko amatorskie hobby.

Opublikowano
Aarset - może i masz rację że jest pewnie wiele urządzeń, - nie wartych swojej ceny dla zastosowań amatorskich.

Mam to urządzenie - http://reefshop.pl/eshoper/pl/p/Aqua-Medic-T-Controller-2001-C/236

ale woda w akwarium jest tak samo grzana (regulowana) jak gdybym miał grzałkę z termostatem za 10 x mniejszą cenę. tak samo jest z tym urządzeniem.

Yaro, może nie mam racji, ale to urządzenie służy właśnie zastosowaniom amatorskim. Nie jest to urządzenie laboratoryjne, ale w porównaniu do tzw. testerów kieszonkowych jest zdecydowanie bardziej dokładne, wiem to z autopsji. A co do T-Controllera AM, to zwykły termostat, trochę głośny. Też wiem z doświadczenia, mam jeden. Co by nie pisać, nikt tego nie musi kupować;)

Opublikowano

Chyba troszkę to przeszło w akademickie rozważania, bo podejrzewam że z 75% sprzętu akwarystycznego ma jakieś rozjechane parametry, ot chociażby grzałki, pewnie można by dywagować czy jak się włącza w jednym kacie akwarium, to jaka jest temperatura w drugim. Pewnie to samo z wszelkimi testami kropelkowymi, ileż to razy ktoś na forum prosił o ocenę testów bo nie był pewny koloru. To samo z tym testerem, jeżeli błąd pomiaru mieści się w jakiś rozsądnych granicach, to pewnie nie powinien przekroczyć tego który wystąpi przy porównywaniu kolorów testów, czy jest on różowy, a może blado różowy, a może ciemny itd.itp

Opublikowano

Aarset - o to chodzi że wiele rzeczy służy zastosowaniom amatorskim, ale chęć zarobku przez producenta winduję cenę w kosmos.

Przedstawiony przeze mnie termostat jest tego przykładem. Podobnie z miernikiem pH - może oszuka o 0,1 lub 0,2 ale sorki używając nawet świetnych testów przy tych kolorkach jestem w stanie się pomylić o wiele więcej.

Tylko teraz pytanie czy do naszych celów warto wydać 1200 zeta na taki miernik który pokaże nam wynik 3 zera po przecinku czy tani kieszonkowy miernik który może nas oszukać o 0,2 czy 0,3 stopnia? za 50 zł

Opublikowano
Aarset - o to chodzi że wiele rzeczy służy zastosowaniom amatorskim, ale chęć zarobku przez producenta winduję cenę w kosmos.

Przedstawiony przeze mnie termostat jest tego przykładem. Podobnie z miernikiem pH - może oszuka o 0,1 lub 0,2 ale sorki używając nawet świetnych testów przy tych kolorkach jestem w stanie się pomylić o wiele więcej.

Tylko teraz pytanie czy do naszych celów warto wydać 1200 zeta na taki miernik który pokaże nam wynik 3 zera po przecinku czy tani kieszonkowy miernik który może nas oszukać o 0,2 czy 0,3 stopnia? za 50 zł

Yaro, jak już napisałem wszystko jest dla ludzi, a czy ktoś to kupi czy nie, to już jego indywidualna sprawa.

Opublikowano

Z reguły jest tak że jak coś kupuję za grosze to zakładam że może być tego warte, gorzej że czasami wywali się kupę kasy a efekt może być taki sam :)