Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siadł termostat grzałki (chyba) i przez noc woda podgrzała się pod okolice 40'C. Padło 2/3 obsady (Demasoni i Red Red).

Przed tym przykrym zajściem rybki miały świetny apretyt, były bardzo żywe, wycierały się. Teraz te które przetrwały są apatyczne, bardzo płochliwe, podczas karmienia wyskakują na chwilę z kryjówki i wracają z powrotem. Cała sprawa miała miejsce 4 dni temu. Temperaturę zbijałem zwiększając napowietrzanie, niedużą podmianką i zdejmując pokrywę (nie chciałem serwować rybkom szoku termicznego w 2 stronę).

Mogę jakoś pomóc rybkom wrócić do poprzedniej kondycji?

Opublikowano

mialem ten sam problen z grzalka na szczescie w pore sie zorientowalem,zrobilem podmianke napowietrzalem i nie karmilem 2 dni wrocilo do normy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ten termoregulator RT-2 to naprawdę fajna sprawa (miałem dawno temu), używałem go parę lat i polecam, niezawodny.

Jedyny minus to jeśli macie akwarium w sypialni tak jak ja, to urządzenie jest na wierzchu to na dłuższą metę denerwujący jest dźwięk/pstrykanie przy włączaniu i wyłączeniu Grzałkę.

Ale zawsze lepsze pstrykanie niż zupa rybna. :D

Wysłane z mojego Galaxy S III, za pomocą Tapatalk'a

Opublikowano
Jedyny minus to jeśli macie akwarium w sypialni tak jak ja, to urządzenie jest na wierzchu to na dłuższą metę denerwujący jest dźwięk/pstrykanie przy włączaniu i wyłączeniu Grzałkę.

Ale zawsze lepsze pstrykanie niż zupa rybna. :D

Ale ustawiając wyższą temperaturę na tym termoregulatorze aniżeli na termostacie grzałki to ja rozumiem, że to urządzenie w ogóle nie działa (tj. do czasu dopóki się termostat w grzałce nie zepsuje). Chyba, że masz grzałkę bez termostatu ;-)

Opublikowano
Ale ustawiając wyższą temperaturę na tym termoregulatorze aniżeli na termostacie grzałki to ja rozumiem, że to urządzenie w ogóle nie działa (tj. do czasu dopóki się termostat w grzałce nie zepsuje). Chyba, że masz grzałkę bez termostatu ;-)

Obojętnie czy grzałka z termostatem czy bez, logiczne że jeśli ma ustawioną niższa temperaturę grzania to wyłączy prąd pierwsza (RT-2 chodzi non-stop). Jeśli bimetal się zespawa w grzałce to odłączy ją miejmy nadzieję drugi stopień zabezpieczenia.