Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rodzaje akwariów:

Akwarium ogólne tzw towarzyskie. Można w nim trzymać różne gatunki ryb i roślin, jednak muszą być dobrane pod względem temperamentu, diety, temperatury i paramerów wody. Jednak im więcej gatunków, tym trudniej wszystkim zapewnić odpowiednie warunki.

Akwarium biotopowe. Akwarium w którym ryby i rośliny pochodzą z tego samego środowiska naturanego i czują się tu "jak u siebie w domu".

Zapomnieliście o tym?

Opublikowano

Powracając do tematu wątku

Gwoli ścisłości 4 synodontisy to S. ocellifer z jeziora Czad (ph 7.5).

Ryby te dorastają w akwarium do 20cm więc z całą pewnością masz za małe akwa dla tej ryby.

Opublikowano

S. ocellifer w akwariach osiągają zwykle 18 cm. Moje syno maja teraz po około 12 cm, zakupiłem je 9 m-cy temu jako 3 cm rybki. Rozwój fizyczny i zachowania społeczne są prawidłowe. Jeżeli przekroczą 15 cm pewnie oddam je koledze do większego akwa

Jednakże, moim zdaniem, wielkość akwariów jest kryterium lekko przereklamowanym. Mam pewne doświadczenie z synodontisami i na tej podstawie mogę stwierdzić że warunki konieczne do prawidłowej hodowli to (kolejność w/g ważności):

1. Skład i jakość wody, prawidłowe podmiany

2. Prawidłowe dobór obsady ze szczególnym uwzględnieniem zachowaniem ryb terytorialnych.

3. Prawidłowe aranżacja akwarium, ważne aby każda ryba miał wydzielone miejsce do odpoczynku/ bytowania

4. Właściwe dobór karmy i właściwe dawkowanie.

Po spełnieniu tych warunków można patrzeć na pozostałe parametry w tym na wielkość akwarium.

W ciągu ostatnich 7 lat hodowałem w sumie 13 syndontisow (oczywiście nie wszystkie naraz), żaden z nich niezdechł, zdecydowana większość osiągnęła prawie maxymalny rozmiar, dwa największe moje osiągniecią to s. eruptus 15-16 cm oraz s. multipunctatus 16-17 cm. Oczywiście po osiągnięciu tych rozmiarów musiałem się ich pozbyć (za s. eruptusa dosatałem 120 PLN :) ).

Wracając do mojego pierwotnego pytania chodziło mi o jakieś kolorowe ryby o podobnym PH. Dlatego intresuje mnie to czy samiec saulosi goni tylko samców swojego gatunku czy również przegania z rewiru wszystkie inne ryby. Jeżeli tak to jaki rewir zajmie w akwa 120L?

Opublikowano

Tomasz, twierdzisz,że przez 7 lat hodowałeś ryby i pytasz o zajmowanie rewirów w 120l? Proszę, nie osłabiaj mnie, to się praktycznie nie nadaje dla mbuny nawet.Aż tak nie nagniesz reguł gry.

Opublikowano
S. ocellifer w akwariach osiągają zwykle 18 cm. Moje syno maja teraz po około 12 cm, zakupiłem je 9 m-cy temu jako 3 cm rybki. Rozwój fizyczny i zachowania społeczne są prawidłowe. Jeżeli przekroczą 15 cm pewnie oddam je koledze do większego akwa

Jednakże, moim zdaniem, wielkość akwariów jest kryterium lekko przereklamowanym. Mam pewne doświadczenie z synodontisami i na tej podstawie mogę stwierdzić że warunki konieczne do prawidłowej hodowli to (kolejność w/g ważności):

1. Skład i jakość wody, prawidłowe podmiany

2. Prawidłowe dobór obsady ze szczególnym uwzględnieniem zachowaniem ryb terytorialnych.

3. Prawidłowe aranżacja akwarium, ważne aby każda ryba miał wydzielone miejsce do odpoczynku/ bytowania

4. Właściwe dobór karmy i właściwe dawkowanie.

Po spełnieniu tych warunków można patrzeć na pozostałe parametry w tym na wielkość akwarium.

W ciągu ostatnich 7 lat hodowałem w sumie 13 syndontisow (oczywiście nie wszystkie naraz), żaden z nich niezdechł, zdecydowana większość osiągnęła prawie maxymalny rozmiar, dwa największe moje osiągniecią to s. eruptus 15-16 cm oraz s. multipunctatus 16-17 cm. Oczywiście po osiągnięciu tych rozmiarów musiałem się ich pozbyć (za s. eruptusa dosatałem 120 PLN :) ).

Wracając do mojego pierwotnego pytania chodziło mi o jakieś kolorowe ryby o podobnym PH. Dlatego intresuje mnie to czy samiec saulosi goni tylko samców swojego gatunku czy również przegania z rewiru wszystkie inne ryby. Jeżeli tak to jaki rewir zajmie w akwa 120L?

Spelniajac Twoje 4 punkty moge kupic bojownika i wsadzic go do 0.5 szklanki piwa.

Moj znajomy tez hoduje ryby 7-8 lat do tej pory nie wie ze molinezje sa zyworodne a skalary myli z paletkami;) ,kupuje tez najtanszy pokarm itd..

Samiec Saulosi prawdopodobnie opanuje ten baniak.

Ty tez bys sie dobrze czul w wiezieniu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.