Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mógłbyś polecić jakiś konkretny prefiltr i opisać jak to zamontować?
Kupujesz małą gąbkę,coś takiego,jak masz fluvala 305 to ściągasz ten koszyk-3.jpg-z rurki ssącej i zakładasz gąbkę.
Opublikowano

Nie ma problemu, jeśli tak ma być lepiej to w najbliższym czasie się tym zajmę :)

Tylko możesz mi wytłumaczyć dlaczego tak jest lepiej? bo nie kumam... :/

Woda podmieniona z rozcieńczoną odrobiną sody oczyszczonej w celu podwyższenia ph, dodana sół. Jutro zrobię testy, zobaczę czy coś się polepszyło...

Z lekami tak jak radzicie narazie się wstrzymam. Będę robił codwódniowe podmianki, w filtrze zastosowałem nową ceramikę (wymieszaną ze starą). Mam też wsadzony Absorbent azotynów i azotanów. Jak się troszkę NO3 zmniejszy do jakiś normalnych parametrów to zastosuję AquaSUN NO3. Narazie nie widzę sensu skoro obniża ona wartość o 20 przy 50l zbiorniku

Aha, muszę kupić jakiś sensowny odmulacz... jak zruszyłem dno prowizorycznym wężem z buteleczką na końcu to po odpaleniu filtra i pompki zaczeło pływać sporo odchodów i malutkich drobinek... ja mam drobny żwirek narazie i zastanawiam się jak czyścicie piasek z syfów skoro u mnie przy żwirku jest problem... może ktoś poleci coś sensownego, w sensownej cenie, co by nie kosztowało 200zł a zarazem nie było chińską zabawką na baterie za 40

Opublikowano

Odmulacz ktorego uzywasz jest najlepszy. Prefiltr stosujemy aby zmniejszyc dostawanie sie zanieczyszczen do filtra. Filtr biologiczny powinien byc otwierany jak najrzadziej.

Wysłane z LG L9

Opublikowano

Czy to co nazywasz pompką to filtr wewnętrzny tzw.,"mechanik"? jeśli nie masz takiego filtra to pasowałoby kupić,bardzo pomaga w utrzymaniu czystości,chyba wszyscy na tym forum mają taki filtr.U mnie wszyściutko sprząta "mechanik",nic nie odmulam:)

Czyli licząc od wczoraj już 2x podmieniałeś po 70L? jeśli tak to jutro zmierz parametry i jeżeli wyjdzie N02=0,N03<50 to nie rób podmiany,podmieniasz na wodę odstaną czy dodajesz jakiś uzdatniacz?

Opublikowano

Sorki za złe wysłowienie się. Pompka to znaczy napowietrzacz :) Nie mam żadnego filtra wewnętrznego. Mam tylko zewnętrzny Fluval 305 na akwarium 200l. Wodę dolewałem bezpośrednio z kranu, bo nie było czasu na to żeby woda odstała. Nie dawałem żadnych uzdatniaczy... Całe szczęście NO3 spadło do ok. 50, 40 (testy paskowe 5in1) więc słabo z precyzyjnością.Ale jest dobrze :) NO3 spadło, dodałem dziś znowu trochę soli również i powiesiłem AquaSun NO3. Co do tego filtra wewnętrznego to jaki polecacie? Strasznie denerwują mnie pływające drobinki w wodzie :(

Pytanie z innej beczki:

Czy parametry dobre dla Malawi mogą zaszkodzić sumowi indyjskiemu? Zawsze jak paliło się światło to siedział w swojej kryjówce i wypływał dopiero jak gasiłem światło w akwa a dziś pływa jak opętany całe popołudnie. (Predzej nie widziałem bo byłem w pracy) Głoduje dziś rybki 3 dzień, czy to może być z głodu? czy taki sum wytrzyma bez jedzenia tyle co malawi?

Opublikowano

Zdajesz sobie sprawę że dodając wodę prosto z kranu, nie odstaną, bez uzdatniaczy podtruwasz ryby chlorem?

Pytanie jak długo tak podtruwane ryby wytrzymają. Jeśli taką wodę lałeś od początku to może tu należy szukać źródła problemu.

Opublikowano
Zdajesz sobie sprawę że dodając wodę prosto z kranu, nie odstaną, bez uzdatniaczy podtruwasz ryby chlorem?

Pytanie jak długo tak podtruwane ryby wytrzymają

Bez przesady, 30% podmianka wody prosto z kranu nie zaszkodzi(ale są wyjątki, że jest ok, a z dnia na dzień woda się zmieni i wtedy nieciekawie). Ja leję przez węgiel aktywny.

Opublikowano

Ten będzie dobry?

http://www.kirysek.pl/sera-uzdatniacz-wody-odpowiedniej-akwariowych-p-162.html

Kupię jutro i dodam bezpośrednio do akwarium. A później będę systematycznie dodawał do bieżącej wody...

Co ja bym bez Was zrobił :) dzięki za cierpliwość i pomoc. Ja chce jak najlepiej dlatego wszystkie rady są cenne. chce ustabilizować wszystkie parametry, poznać odpowiednie środki i dodatki profilaktyczne żeby nie siedzieć później godzinami dzień w dzień bo narazie to tak wygląda...

Dodałem 50ml Sera toxivec.M.in. usuwa chlor a tylko to mam w domu na chwilę obecną

Opublikowano
Co do tego filtra wewnętrznego to jaki polecacie?
Polecam aquael circulator 2000 lub atman at-203,filtry są dedykowane do większych zbiorników ale to nic nie szkodzi,lepiej kupić mocniejszy.

Tak,aczkolwiek gdy w kranie masz wodę nie chlorowaną lub będziesz odstawiał wodę na 12-24h,to nie potrzebujesz uzdatniacza.

Czy parametry dobre dla Malawi mogą zaszkodzić sumowi indyjskiemu?
Pewnie jesteś przywiązany do tej rybki,ale lepiej oddaj go w dobre ręce:)
Opublikowano

Witam ponownie

Kupiłem dziś małe akwarium(30l) z grzałką i filtrem wewnętrznym za 30 zł :D. Z racji tego, że rybka cały czas żyjke a ja nie miałem sumienia jej usmiercić zalałem dziś akwarium wodą z dużego i odseparuję tam moje chore malawi. Chcę podać metronidazol i chciałbym się dowiedzieć ile i w jaki sposób podawać?