Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem Damian

po doksztalceniu za pomoca forum podjalem decyzje o zalozeniu baniaczka z pysiami. Zdaje sobie sprawe ze akwarium dlugie o wiekszym litrarzu jest wskazane. Jednak jestem ograniczony poprzez rozne czynniki. Za jakis czas bedzie wieksze . Narazie na start

Baniak: 80X30X40 96L :/

Kamien: łupek filitowy

piasek o granulacji 0,5-1,2 mm

2 switlowki: sylvania grolux , druga nie wiem poniewaz nazwa zamazana. Boki owieniete folia aluminiowa.

filtr wew :/

Z racji malego litrarzu planowana obsada 1+5 saulosi

Biore tez pod uwage 1+3 saulosi i dodac 2 szczelinowce , tutaj od razu nasuwa sie pytanie czy szczelinowce plus saulosi 1+3 to dobre polkaczenie.

Parametry , cykl azotowy itp umieszcze w dziale "pierwsze kroki" zapraszam doradzajcie :)

akwa1k.jpg

Opublikowano

wiem ze szczelinowiec nie jest z malawi , sprzedawca mial taka mieszanke i mi doradzal ze to super polaczenie. Mialem watpliwosci dlatego napisalem. Dzieki za info

Zatem obsada 1+5 saulosi ? bo rozumiem ze 2 samce nie nadaja sie do baniaka 80X30?

Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz. Dwa samce to zdecydowanie za dużo. Jeden samiec plus 5 samic na początku ok. Ale po roku zredukowałbym do 1+3 [max 1+4]. Chyba, że same się zredukują wcześniej.

Powodzenia.

Opublikowano

moj najdrozszy "kolego" , musisz przelknac kolejny raz przejaw mojego niechlujstwa "brak polskich znakow" hehe

Filtr: Aquael UNIFILTER , 750l/h , narazie sama gabka , jednak mam drugi pojemnik na 2 komory. PLanuje dodac bioceramike , chyba ze polecacie cos innego.

Opublikowano
moj najdrozszy "kolego" , musisz przelknac kolejny raz przejaw mojego niechlujstwa "brak polskich znakow" hehe

Kompletnie zbyteczny wpis, myślę że to zostało wyjaśnione - pozostają tylko Twoje chęci.

A wracając do meritum, to TAK IMHO dobry wybór i warto to zastosować bo obecna filtracja troszkę kulawa.

Opublikowano

wpis ten zostal sporzadzony w momencie "tego zamieszania"

mam pytanie:

w dniu dzisiejszm no2 spadlo do poziomu 0,3 < najnizsza skala na tescie. Natomiast no3 mam bardzo wysokie ( ciezko odczytac poniewaz to test zoolek , ale wychodzi na moje oko miedzy 80 a 100 ). to normalne? teraz czekac jak no3 spadnie nie ingerujac w baniak? nie podmieniac wod nie dolewac bakterii?

zawsze no2 idzie w gore nastepnie spadajac wzrasta no3 dobrze pojmuje?

Opublikowano
teraz czekac jak no3 spadnie nie ingerujac w baniak?
No3 samo nie spadnie (do tego potrzebne są bakterie beztlenowe, np denitryfikator)

zawsze no2 idzie w gore nastepnie spadajac wzrasta no3 dobrze pojmuje
Bardzo dobrze

Testy zoolek okłamują no3, lepiej zaopatrz się w jakiś lepszy, np jbl ;) Bo no3 na poziomie powyżej 50 to już dużo.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.