Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Potrzebuję namiary na sklepy akwarystyczne w 3mieście

Chodzi o to żeby były duże (czyt. duży wybór ryb), z dobrymi cenami i jażącą obsługą (nic mnie tak nie denerwuje jak niekumaty sprzedawca w tak specjalistycznym sklepie jakim jest przecież zoologiczny)

A dokładnie chodzi mi o to że akwa już sobie dojżewa i pora się rozejrzeć za wybraną obsadą. Zjeździłem już kilka sklepów ale nigdzie nie ma kompletu. Chcę kupić po ok 12 szt z 4 gat a wszędzie (nawet w tych największych sklepach) maja straszne braki w podstawowych gatunkach(yellow, saulosi, rdzawe)

Czekam na info i pozdrawiam

ps. Sklepy które znam:

1. "Okaz" - Gdańsk - robiłem wielokrotne zakupy - kolesie znają się na rzeczy - polecam

2. Sklep w Realu przy obwodnicy- nie robiłem zakupów ale duży jest

3. Sklep w Tesco w Gdyni - j.w.

Opublikowano

Chyba nic lepszego od Okazu nie trafisz, z tym ze ja nie jestem z Trójmiejskim rynkiem na bieżąco więc może się ostatnio coś zmieniło - tzn polepszyło gdzie indziej :wink::D

Opublikowano

Chyba niestety Mars masz rację.

Szkoda tylko że akurat taraz gdy mam już zamiar kupować ryby maja taki słaby wybór

A tak na marginesie to myślę że bardzo by się przydało zamontowanie kilku otwartych tematów właśnie w tym dziale pt:

-"Kraków sklepy akwarystyczne",

-"Poznań sklepy akwarystyczne",

-"Wrocław sklepy akwarystyczne",

-"Łódź sklepy akwarystyczne",

-"Warszawa sklepy akwarystyczne",

itd.

Największe miasta w polsce. Osoby z miejszych miejscowości i tak często są zmuszone do wędrówki w poszukiwaniu ryb, pokarmów i innych rzeczy bo u siebie na miejscu nie są w stanie tego kupić

Myślę że wielu osobom bardzoby to pomogło. Czasami wydaje nam się żę wiemy o swoim mieście wszystko a tak naprawdę nie wiemy co jest dwie ulice dalej. Chodzi o to żeby wymieniać się tymi informacjami, namiarami i opinniami w jakiś uporządkowany sposób

Pomyślcie o stworzeniu czegoś takiego

Opublikowano

Hej

dzieki za info o Okazie. Potwirdziło się tylko to co przypuszczałem (i dziś kupiłem już ryby.)

wracając jednak do wątku upożądkowania informacji. Zobaczcie co się robi. W temacie "Sklepy akwarystyczne Trójmiasto" pojawiaja się informacje o Poznaniu, Kielcach (nikogo nie chcę oczywiście urazić- bardzo lubię oba miasta) i robi się bałagan. Myślę że dużo lepiej by było gdyby każde miasto miało własny temat. Dostęp do niezbędnych informacji byłby o niebo łatwiejszy.

Co trzeba zrobić żeby twórców tego forum zachęcić do stworzenia czegoś takiego o czym pisałem na początku tego tematu - czyli logicznego, odgórnego podziału informacji na poszczególne miasta

pozdro

Opublikowano

wracając jednak do wątku upożądkowania informacji. Zobaczcie co się robi. W temacie "Sklepy akwarystyczne Trójmiasto" pojawiaja się informacje o Poznaniu, Kielcach (nikogo nie chcę oczywiście urazić- bardzo lubię oba miasta) i robi się bałagan.

Bałagan się robi bo piszący piszą gdzie się da lub podłączają się pod inny temat zamiast założyć swój Topic, a moderatorzy na forum nie mają dyżurów po 24 h/dobe aby na bieżąco monitorować funkcjonowanie forum.

Myślę że dużo lepiej by było gdyby każde miasto miało własny temat. Dostęp do niezbędnych informacji byłby o niebo łatwiejszy.

Tylko co to jest każde miasto, tylko wojewódzkie ? czy może takie powyżej 100 tys mieszkańców ? bo miast w Polsce jest dużo i jak każde by miało mieć swój topic założony odgórnie to pewnie pare stron by wyszło a większość Topiców by miała zero zawartości więc to się raczej mija z celem.

Co trzeba zrobić żeby twórców tego forum zachęcić do stworzenia czegoś takiego o czym pisałem na początku tego tematu - czyli logicznego, odgórnego podziału informacji na poszczególne miasta

pozdro

Podział już się zrobił, ty napisałeś o Trójmieście, z tego topicu wydzieliłem tematy Kielce i Poznań, identyczny temat o Warszawie już jest od dawna i nikt nikomu nie zabrania załkładać następnych tematów tego typu z innymi miastami bo jak pisałem robienie listy miast tak na zapas, jeśli być może nikt w danym mieście nie jest tym zainteresowany mija się z celem. I wszystko będzie dobrze jeżeli użytkownicy będą wpisywali swoje opinie zgodnie z podziałem a w przyszłosci używali funkcji szukaj a nie zakładali identyczny temat bo się zawartości nie chciało przejrzeć.

Opublikowano

Dzięki mars za szybką odpowiedź. Jasna i klarowna

masz rację że bałagan sami sobie robimy nietrzymając się tematów.

DLATEGO APEL:

ODPISUJMY DO TEMATU!!!

Ułatwi to szukanie informacji innym

ps. to tak z mojego zamiłowania do porządku, katalogów, numerowania i opisywania wszystkiego co się da itd.

pozdro

Opublikowano

Hmm mieszkam 20 lat w 3miescie a dobrego skelpu z rybami nei widzialem,, hmm nei zaraz kiedys byl na Placu Kaszubskim, prowadzil go taki sympatyczny Pan, tyopwy hobbysta, ale neistety, teraz w tym miejscu to tylko po winko...

1)Gdynia-CHylonia - za Domem Towarowym Chylonia

2)TESCO - obok jest wielki sklep

Te 2 skelpy sa w miare, bardzo w miare ale np w GDynii nie widzialm nic lepszego ;/

Opublikowano

witam

dzisiaj zrobilem runde po naszych trojmiejskich sklepach - trzech o ktorych byla tu mowa - i chcialem z Wami podzielic sie spostrzezeniami (moze macie inne - chetnie je poznam)

jako ze nosze sie z zalozeniem pierwszego Malawi (moja Luba rzekla - kupuj!) wiec tym bardizej wyprawa miala nie tylko charakter badawczy ale poznawczy zarazem

za konfiguracje wyjsciowa przyjalem akwarium 375l (150x50x50) + szafka+pokrywa+filtr zewn.

1) karino (na Matarni) - coz...pierwszy sklep na liscie. znam oba - na Matarni i w Tesco na Dabrowie...ale "powaznie" rozmawialem na Matarni

Wiec..po probie zagadania i paletania sie po sklepie w koncu znalazlem kogos kto sie mna zajal..niechetnie i strasznie zestresowanie..

akwarium - takich nie ma i nie ma mozliwosci sciagniecia ! jedynie 240 i 450 l

szafka - hmm..do akwarium o tych dwoch pojemnosciach.."a najlepiej w zestawie z pokrywa". filtra JBL nie uzyczysz (nie ma w ofercie)..

strasznie zakrecony gosc mnie informowal - nie wiem do teraz co i po ile policzyl (na kalkulatorze z komorki!) ale drogo bylo!!

o mozliwosci zakupow na raty wlasciwie ja go poinformowalem (wszedzie stoja stojaczki z ulotkami GEBanku)..

prawdziwy market zoologiczny (wejsc z koszykiem, kupic, zaplacic, o nic nie pytac...)

2) ostatni w kolejnosci wizyty ale 2gi opisywany - zoolandia (bodajze) w realu na osowej. biedniutko jesli chodzi o akwaria..375 - pomarzyc (najwieksze - 240l). ale .. szybko ktos mnie zauwazyl:) i zaoferowal pomoc. w sumie - wszystko do sprowadzenia (ale jest szansa!) niestert - wszystko jedynie z oferty aquaboro..akwa szafka i pokrywa.. zrobiono wycene..coz.. DROGO! szafka 600 a akwa z pokrywa - łacznie 1600!!!! fakt pokrywa fajna.. ale zakladajac ze akwarium 375 l z szyby 10mm chodzi po okolo 500 dawac 1100 pln za pokrywe - male przegiecie.

o filtr nawet nie pytalem (maja przecene na tetre ale..chce JBL'A!)

w sumie mila obsluga, zaoferowano mi rabat jak bede komplet zamawial no i dowoz tego wszystkiego do domku (na 2ga strone obwodnicy co prawda - mieszkam na Osowej, ale zawsze to cos:)

wiec - mimo koszmarnych cen - plusik. staraja sie!

3) Okaz.. tu mile zaskoczeni bylismy. spodziewalem sie sklepu zoologicznego a nie hali! narzeczona pod wrazeniem roslinek (zwyklych kwiatkow, nie do akwa;)

troche sie nachodzilem i naszukalaem kogos do porozmawiania..ale jak znalazlem..coz mam wrazenie ze obsluga zna sie na rzeczy, na dzien dobry zostalem poinformowany ile powinienem przygotowac na start (porzadny) - 2000 - i byla to rzeczywista informacja. Pan posluzyl mi pomoca, pochwalil za wybor filtra (naczytalem sie forow:) no i ogolnie po rabatach upustach itepe wyszlo ok 1700 (za szafke, akwa, pokrywe i filtr) wiec niezle niezle.

zostawil nr tel, powiedzial zeby zadzwonic w srode bo beda nowe szafki. i odradzil raty "bo sie nie kalkuluje.." coz...od czego sa karty kredytowe:)

ogolnie - duzy plus - za wiedze, pomoc, dobre ceny i specyficzny w dobry tym slowa znaczeniu humor i zachowanie.

finalna konkluzja i moje uwagi (poza stricte obslugowymi aspektami o ktorych pisalem) - w zadnym sklepie czlowiek nie uzyczy katalogu dostepnych szafek !!!! a , dla mnie nie jest to tylko stojak na akwa ale tez czesc umeblowania pokoju, wiec nie chce zeby to bylo siekiera ciosane albo w kolorze czarnym jesli mam wszystko w brazie.. rzecz do zmiany we wszystkich sklepach! w zoolandi mozna obejrzec co prawda przyklady w katal. aquaszuta, a w okazie mozna sobie wybrac kolor okleiny ale..chociazby zdjec szafek oferowanych - brak

2ga sprawa - KOSZMARNE ceny pokryw. Pan w okazie szczerze powiedzial ze to rzec zna ktorej producenci najwiecej zarabiaja - i chyba ma racje. calkiem fajna pokrywa ok 620 pln (po upustach, niestety nie buk...( no ale to nie 1100. czy warto kupic czy sprobowac DIY ? nie wiem..mysle..

jesli macie jeszcze jakies doswiadczenia - wpisujcie prosze! jako swiezoupieczony prawie malawista wiem , ze na forach takie informacje sa szczegolnie pomocne dla takich zoltodziobow jak ja!

pozdrawiam

Opublikowano

No poznałwś Okaz ( i niestety całą resztę)

Ja cały sprzęt kupiłem właśnie w Okazie. Zresztą większość ryb również. Jakoś tylko do nich mam zaufanie. Zresztą nigdzie w 3mieście nie spotkałem się z takim poziomem fachowości.

Ps.

-jak w tesco spytałem gościa (tak badawczo czy nie będzie mnie chciał wyrolować): czy jest już w stanie rozróżnić płeć u socolofi.

-na to on: że to proste, przecież widać że samce są niebieskie a samice zółte i wskazał na 2 prawie juz granatowe samce soulosi pływające w tym samym akwarium

-na to ja: że to co mi pokazuje to soulosi a nie socolofi.

- na to koleś spojzał na mnie jakbym mu przed chwilą zamordował matkę, odwrócił się na pięcie i odszedł bez słowa...

... bo i brak słów