Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli chodzi o oświetlenie to jak jasno musi być w akwarium, generalnie to podoba mnie się jak w akwa panuje półmrok a miejscami jest prawie że ciemno

Możesz tak zrobić, w malawi oswietlenie to rola mało znacząca ;)

Opublikowano

ad1 Co zew filtra to jak najbardziej da rade co do akwa brałbym 120x40x50 i będziesz mógł wsadzić trzeci gatunek(tak na marginesie) Albo np jednogatunkowe demasoni

Pomyślałbym o filtrze wew nie polecę bo nie wiem jakie akwa, jak 120cm to co o przepływie 2000l/h. Jak 100cm o coś o przepływie 1500l/h

ad2 Nie, nie musisz robić kryjówek. Poustawiasz jak Tobie bedzie pasowalo.

ad3 Tez preferuje nie bardzo jasne akwa, także po raz kolejny sprawa gustu :-)

Opublikowano

Druga strona "ciemnego" akwarium to brak glonów, dla mnie to wada dla innych zaleta- generalnie Flora możesz wówczas skreślić.

ak 120cm to co o przepływie 2000l/h. Jak 100cm o coś o przepływie 1500l/h
- tu kolega Meszek świetnie podpowiada, w moim 200l przetestowane i jeśli nie planujesz wstawiać "ulepszeń" do mechanika typu HW603 to tak ja wyżej w przeciwnym razie 2000l/h minimum.
Opublikowano

Hej nie wiem czy dobrze trafilem no bo jestem nowy i mam pytanie do szkielka 112 litrow jaka pompke najlepiej zastosowac??nie wiem czy dwie pompki jak mi ostatnio w zoologicznym babka powiedziala ze jedna z gabka do srodka a druga tez wewnetrzna ale zabudowana pomozecie??i z gory dziekuje

Opublikowano

Wystarczy ci filtr kubełkowy o trochę większej mocy np przeznaczony do 200-240l. Wkładów do filtracji biologicznej zmieści się wystarczająco dużo a i będzie miał odpowiednią moc zaciągania śmieci. Proponowanych rozwiązań było mnóstwo, poszukaj na forum podobnego tematu.

Opublikowano
Hej nie wiem czy dobrze trafilem no bo jestem nowy i mam pytanie do szkielka 112 litrow jaka pompke najlepiej zastosowac??nie wiem czy dwie pompki jak mi ostatnio w zoologicznym babka powiedziala ze jedna z gabka do srodka a druga tez wewnetrzna ale zabudowana pomozecie??i z gory dziekuje

A co w tym szkiełku masz? zbrojniki? załóż temat, napisz co masz w środku, a wtedy będzie można coś odpowiedzieć, a tak to nawet Pierścień Arabeli nie pomoże i lepiej żebyśmy nie snuli domysłów bo dostaniesz 10 odmiennych odpowiedzi i dalej nic nie będziesz wiedział.

Tak, że "pudło" jak to mówią na strzelnicy w "co trafiłem".

Opublikowano
120x40x50 to maksimum na jakie mogę sobie pozwolić

Jeżeli takie akwa to masz standard 240l.

Zewnętrzny jezeli juz masz jbl1500 to tak jak napisalem wystarczy.

Jezeli nie masz a zamierzasz kupić to tak jak koledzy podpowiadają Hw303, dobry za dobrą cenę. Wewnętrzny np aquael cyrkulator 2000 lub at 203. Zewnętrzny będzie ustawiony na tafle wody i to będzie napowietrzanie a wewnętrzny odpowiedzialny za czystość.