Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem. Podłoże w moim akwarium to piasek kwarcowy o granulacji 1mm czyli dosyć sypki. Do tego mam skałki (serycynit). Pyszczaki kopią sobie przyjścia pod skałkami i tu mam problem. W zagłębieniach pod skałami zbierają się odchody. Co mam robić, niechce za bardzo rozbierać skałek. Czekam na odp :)

Opublikowano

I wystarczy? a gdzie go zamontować w akwarium?

--

a te odchody zgromadzone mogą zmienić parametry wody, bo zauważyłem że ryby ocierają się o skałki i o szkło, jakby "je coś swędziało"

Opublikowano
I wystarczy? a gdzie go zamontować w akwarium?

--

a te odchody zgromadzone mogą zmienić parametry wody, bo zauważyłem że ryby ocierają się o skałki i o szkło, jakby "je coś swędziało"

Wystarczy,tak w akwarium.Jak się dużo nazbierało tych odchodów i niezbyt często robisz podmiany,to parametry mogły się pogorszyć.

• Dziękuję 1
Opublikowano

W moim 240l miałem do wczoraj tylko kubeł tetra ex1200 i nie dawał sobie rady z odchodami ale wczoraj przyszła zamówiona głowica z gąbką atman at-203 (2000l/h)i w ciągu pół godziny wszystkie kupy zamiecione do filtra (skręcony na minimum). Więc szczerze polecam bo naprawdę daje rade i jak dla mnie ma jeszcze dodatkowy plus dyfuzor powietrza więc brzęczyk jest zbędny.