Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam koledzy do was jeszcze jedno pytanie. Zastanawiam się nad akwarium z przednią szybą optiwhite, czy warto jest inwestować w takie szkło, jaki jest ostateczny efekt? Jeszcze nigdy nie widziałem takiego akwarium.

Proszę o radę ;)

Warto,warto.Jezeli masz fundusze to sie nie zastanawiaj i rob przod opti, a nawet przod i boki.

Roznica jest i to spora.;)

Opublikowano
optiwhite, czy warto jest inwestować w takie szkło, jaki jest ostateczny efekt?

Efekt jest taki, że wygląda jak zawieszone ryby w powietrzu, jak jest czysta woda, albo inaczej jakbyś przeciął wodę i oglądał bez szyby - zwyczajnie oko jej nie zauważa, kolory nie są "oszukane" przez barwę szkła.

Opublikowano

Świetny materiał patrząc także pod kątem ilości ciepła ze świetlówek- czyli możliwości stopienia obudowy, a tym samym katastrofy w akwarium. W tym roku już mieliśmy pożar pokrywy akwarium, efekt pomieszczenie do kapitalnego remontu, meble do wyrzucenia (postaram się znaleźć zaraz zdjęcia z akcji).

Tu szczegóły poliw. komorowego:

http://www.szprotbud.com.pl/?m1=poliweglan

pitrek929292 swój chyba malowałeś? są dostępne różne kolory.

abhr2.jpg

abhr (7).jpg

abhr (24).jpg

abhr (31).jpg

Opublikowano
A ja wrócę jeszcze do obudowy. Ostatnio napisałem poradnik na innym forum jak zrobić pokrywę z poliwęglany komorowego. Ja mam taką i polecam

Praca fajna ale materiał IMHO do kitu. Pod wpływem ciepła z czasem się zdeformuje. Ja szczerze polecam pokrywę z pvc 10mm. Zrobiłem wg ogólnie dostępnego wzoru w necie i jestem zachwycony. Od prawie 4 lat nic się nie dzieje pomimo 200w świetlówek

Opublikowano

Tak jest malowane, wszystko jest opisane w poradniku. To moja druga obudowa z tego materiału. W tej jest oświetlenie LED więc nic się nie przegrzeje i nie zapali. Za to w pierwszej obudowie jaką miałem (do 80l) zamontowałem zwykłą żarówkę. Nic się nie powyginało i obudowa jest cała do dziś. Muszę jednak powiedzieć, że było to w mrocznych czasach w których nie stosowałem się do jakichkolwiek zasad. Żarówka świeciła wtedy po jakieś 2-5h dziennie z przerwami. Nie mam pojęcia jak podziałałyby na tą obudowę świetlówki świecące po 11h

Opublikowano
praca fajna ale materiał IMHO do kitu. Pod wpływem ciepła z czasem się zdeformuje.
i tu się mylisz :) bo spaleniu uległa pokrywa typu Wromak czy jak się tam ona zwie-czyli standardowa pokrywa plastikowa czarna-dlatego nigdy jej nie kupię, a ta którą proponuje piotrek jest stosowna w klapach dymowych i nie ulega spalaniu, topnieniu, kapaniu pożarowemu etc. i jest poddana więcej testom niż pokrywa akwariowa, poza tym spełnia wymagania szczelności pożarowej, a to już sporo jak na pokrywę, bo wiele drzwi tego nie przechodzi-dla mnie bomba. Poliwenglan komorowy nie jest podatny na odkształcenia ;)-zaletą jest komorowość, pusta przestrzeń, która rozprasza kondukcję-przewodność cieplną. W technice okrętowej znana jako koferdamy-dodatkowa zaleta pływalność-niezatapialność.

Kolego firefighter coś zielono masz w tym akwarium

Tak i bardzo się z tego cieszę jak i moje pysyki, cały dzień podjadają. Pięknie to wygląda i jest to jedyny i naturalny wystrój. Pięknie to zaczyna falować.