Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!!! Wczoraj uruchomiłem zbudowany przez siebie denitryfikator według projektu Mariusza i mam problem: gdy otworzę zawór doprowadzający wode do deni.. to na wylocie z deni..podnosi się woda tylko na wysokość lustra po zewnętrznej co robić? Denitryfikator ma wysokość 55cm rura fi 160 po jakim czasie próbować puszczać wode.

Opublikowano

Tak jak napisane w artykule, ciężko określic dokładny czas bo w karzdym przypadku jest on praktycznie inny. Minimum to są trzy dni a może to być i do dwóch tygodni, ale tak po trzech dniach można sprawdzić co nam z rury wylatuje, bo zamkniecie na zbyt długo też jest niepoządane i ma odwrotne skutki od zamierzonych.

Natomiast to o podnoszeniu się wody tylko na wysokość lustra po zewnętrznej jest dla mnie niezrosumiałe i nie wiem o co chodzi z tym problemem.

Opublikowano

Z tym lustrem wody chodzi o to ,że:

gdy odkręce zawór trójnika,to woda,która idzie z denitryfikatora przez rurki podnosi się tylko do poziomu wody w akwariu.Nie chce iść wyżej,by skapywać z rurki do akwarium,bo jak osiągnie w rurce wysokość wody w akwarium,to automatycznie woda się zatrzymuje,bo ma mniejszy opór przez wylot z deszczownicy.Jak temu zaradzić?

Opublikowano

1. obniżyć rurkę poniżej poziomu wody w akwarium

2. odkręcić zawory - niech woda leci "do końca rurki"

3. przytkać palcem końcówkę rurki (aby woda nie zlatywała "do poziomu wody w akwa")

4. zatkaną rurkę podnieść na "właściwe miejsce" - powyżej tafli wody

i powinno zadziałać. :)

Opublikowano

Najprościej? Zwiększyć opór wypływu przez deszczownicę.

Zatykając część otworów, zakładając zacisk na wąż

do deszczownicy (o ile jest elastyczny), ostatecznie wstawić

tam zawór.

Stosunkowo minimanlne zwiększenie tego oporu powinno

załatwić sprawę. Metoda Juppiego zadziała, ale na krótko,

do pierwszego zachwiania przepływu.

milc

Opublikowano
Metoda Juppiego zadziała, ale na krótko,

do pierwszego zachwiania przepływu.

milc

No racja, tylko że jeśli zewnętrzny filtr hula cały czas, to nie będzie takiego zachwiania :) No - moze źle powiedziałem: u mnie nie ma takiego zachwiania już od dobrych miesięcy dwóch :) Też właśnie miałem problem z grawitacją, ale się okazało że jak deni jest wypełniony "po brzegi" to wystarczy minimalny "popych" żeby sprawę rozwiązać ;)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie ma już problemu z grawitacją.Woda kapie.

Yuppi,w jakim czasie zwiększałeś przepływ w deni i jaki masz w tej chwili.

Opublikowano

IMO jeśłi chodzi o zwiększanie przepływu to jest to bardzo indywidualna sprawa. Metoda prób i błędów: po prostu najpierw sprawdzasz czy wogóle udany jest start deni (czyli - czy przy minimalnym przepływie np. jedna kropla na sekundę, wylatuje z deni woda pozbawiona NO3). Potem stopniowo zwiększasz przepływ aż do momentu gdy w wodzie wypływającej z deni pojawią się azotany. Jeśłi ise pojawią, to znaczy, zę poprzednie ustawienie było "na maxa"

Dla mnie celem nie był jak najwięszy przepływ, ale zbicie zbyt wysokiego NO3. Gdy zaczęło skutkować to odpuściłem sobie zwiększanie przepływu i obecnie mam 3 do 5 kropel na sekundę... Mniej więcej 1 - 1,2 litra na godzinę.Cotygodniowa podmiana i nawet tuż przed podmianą NO3=0. Wszystko zależy od pojemności samego deni (moje to ok. 5 litrów).

Ps. Jeśli chcesz mieć jakiekolwiek glony, to proponuję nie ustawiać deni na maksymalny możliwy przepływ i NO3 utrzymywać na poziomie 10 - 15 mg na litr